perekacerita
promosi perodua murah


isau Cukur yang ditulis Rafidah Abdullah mengisahkan personaliti televisyen, Intan (Fazura) bercuti di kapal mewah bersama rakannya, Bella (Maya Karin), peserta program realiti Siapa Nak Kahwin Lelaki Jutawan (Who Want To Marry Millionaire).

Sejak kecil, Bella memasang impian berkahwin dengan lelaki kaya berstatus Datuk atau Tan Sri manakala Intan menjalin cinta dengan suami orang bergelar Datuk.
Di atas kapal, Bella berkenalan dengan Datuk Zakaria (Datuk Rahim Razali) dan Datuk Hisham (Eizlan Yusof) tetapi Bella lebih tertarik dengan Datuk Hisham, duda kaya yang kematian isteri berbanding Datuk Zakaria yang sudah mempunyai tiga isteri, Datin Wahidah (Khatijah Tan), Naini (Umie Aida) dan Sal (Sharifah Sofia) serta dua anak, Suri (Liyana Jasmay) dan Johan (Nas-T).Untuk memikat Datuk Hisham, Bella mengajaknya menyertai pertandingan tarian walaupun dia tidak tahu menari. Bella menggunakan khidmat jejaka yang meminatinya, Faqir (Shahredza Minhat) untuk menjadi rakan latihan di kelas cha cha.

Pelbagai cerita lucu berlaku apabila Intan bertemu penyiasat persendirian, Ari (Aaron Aziz) yang pernah menyusahkan hidupnya dulu. Namun, pertemuan kali ini berlainan apabila berlaku pembunuhan di atas kapal itu. Intan cuba menyiasat kes itu bagi membuktikan dirinya bukan sekadar cantik di depan kamera. Rencah dipaparkan Bernard dalam Pisau Cukur ini cukup rasa dengan komedi segar yang tidak dibuat-buat untuk memaksa penonton ketawa, sebaliknya lawaknya hadir menerusi dialog selamba, mimik muka pelakon serta saat tidak diduga yang melahirkan pelbagai kesan.Sesuai dengan judulnya Pisau Cukur, dialog Intan mengucapkan Oh My Gucci, My Prada, Jimmy Choo dan Louis Vuitton antara menggeletek penonton.

info
Judul : Pisau Cukur (working title)
Pengarah : Bernard Chauly (Gol & Gincu, Goodbye Boys)
Pelakon
Leading Ladies
1. Maya Karin ---> Best Actress Asian Film Festival 2004
2. Nur Fazura ---> Dua kali pencalonan Best Actress FFM (Qaisy & Laila (2005) dan Gol & Gincu (2006))
3. Umie Aida ---> 5 kali memenangi anugerah Best Actress (TV & Filem), Nomination Best Actress FFAP 2002 (embun)
Leading Man
1. Aaron Aziz

Cast
Eizlan Yusof ---> Bintang Harapan FFM 14
Rahim Razali ---> Dua kali Best Actor FFM, sekali Best Supporting Actor FFM
Khatijah Tan ---> Best Supporting Actress Asian Film Festival 2002

Shooting bermula 15 Julai.


Film ini mengisahkan tentang awal mula Wolverine “Manusia Serigala” dua puluh tahun sebelum bergabung dengan X-Men. James Howlett atau yang lebih dikenal sebagai Logan adalah seorang tentara yang mengikuti projek pembuatan tentara super. Dalam proses ini, tubuh Logan kemudian disatukan dengan kerangka logam yang disebut adamantium dan membuatnya memiliki kekuatan yang luar biasa. Logam yang menyatu dalam tubuh Logan ini bukan hanya memberikan kekuatan yang luar biasa sahaja namun boleh muncul sebagai cakar panjang yang tumbuh dari penumbuk beliau. Selain itu beliau juga memiliki kemampuan menyembuhkan diri dengan cepat sehingga tidak dapat dilukai dengan senjata apa pun. Projek awal ini juga menyertakan beberapa tentara lain termasuk Victor Creed (Liev Schreiber) dan Kayla (Lynn Collins). Movie ke 4 yang sebenarnya adalah prequel dari trilogi X-MEN ini akan mengungkap misteri di balik potongan ingatan yang selalu menghantui Logan atau yang kemudian dikenal sebagai Wolverine setelah menyertai X-Men. Dalam movie ini juga akan terungkap kisah di balik permusuhan antara Wolverine dan Sabretooth yang sebenarnya adalah Victor Creed sahabat baik Logan. Pelbagai aksi dan hero mutan yang sebelum ini belum pernah anda saksikan seperti Gambit dan lain-lain akan berada dalam movie ni


Sinopsis:

Filem ini mengisahkan mengenai dua orang budak kampung seorang budak melayu dan seorang budak serani berketurunan Portugis, dari dua keluarga miskin di Melaka iaitu Carlos Rodrigo dan Ahmad Faun Bin Sulaiman. Mereka telah mengambil keputusan untuk berhijrah ke Kuala Lumpur untuk mencari tempat mereka di dunia ini. Berbagai kerja mereka cuba lakukan tapi kejujuran Faun selalunya membuatkan mereka dipecat. Tetapi semuanya berubah apabila Faun pada suatu hari telah membantu tuan empunya kedai yang baru saja memecat mereka, kehilangan dompet beliau lalu dibantu oleh Faun yang tahu dimana kedudukan sebenar dompet tersebut. Kemahiran Faun didalam mencari benda-benda hilang dengan menggunakan ‘power of deduction’ telah membolehkan mereka membuka suatu perniagaan baru yang difikirkan oleh Los yang bijak dalam bidang pemasaran ini. Perniagaan mereka makin maju hari demi hari, duit mencurah curah tiada henti mencari bantuan mereka. Pengiklanan servis mereka yang pada mulanya hanya sekadar iklan kecil dalam surat khabar sehingga ke iklan di tv dan radio. Pada suatu hari ada seorang Datin yang menonton iklan mereka memerlukan pertolongan Los dan Faun dalam menjejaki semula jam tangan yang telah hilang bernilai RM40 juta peninggalan suami beliau yang telah meninggal dunia. Tapi dengan tiba-tiba kehebatan Faun dalam mencari klu-klu untuk menjejaki jam tersebut seolah tidak berjaya. Berjayakah Los dan Faun menjumpai jam tersebut dan menjadi jutawan seperti yang mereka impikan?


nih sket info dier....


Kamen Rider Kiva adalah tajuk bagi drama televisyen tokusatsu Jepun 2008 yang dihasilkan oleh Syarikat Toei and Ishimori Productions. Drama ini mula disiarkan pada 27 Januari 2008 selepas berakhirnya siri Kamen Rider Den-O. Ia juga merupakan sebahagian siri bagi segmen "TV Asahi's 2008 Super Hero Time" bersama-sama dengan siri Engine Sentai Go-onger. Iklan bagi siri ini juga adalah berunsurkan filem seram sebagai satu motif bahawa Kamen Rider Kiva adalah "Pontianak". Slogan yang digunakan bagi siri ini ialah "Bangkitlah! Musnahkan rantai takdir". Episod pertama bagi siri bermula untuk memperingati sempena hari ulangtahun ke-70 Shotaro Ishinomori.

Sinopsis

Dua puluh tahun selepas kehilangan ayahnya, Wataru Kurenai (dilakonkan oleh Koji Seto) tinggal di sebuah rumah usang di mana dia ditakdirkan sebagai Kamen Rider Kiva untuk bertarung dengan Puak Fangire yang pernah bertarung dengan bapanya beberapa tahun dulu sebelum menghilangkan diri. Wataru juga terpaksa menghadapi cabaran daripada satu lagi Kamen Rider dalam siri ini yang dikenali sebagai Kamen Rider IXA yang juga merupakan salah seorang ahli daripada sebuah organisasi yang memburu Fangire. Kisah dalam siri ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu cerita Wataru pada masa sekarang (2008) dan cerita ayahnya iaitu Otoya Kurenai pada masa lepas (1986), dan membongkar secara perlahan kisah di sebalik kaitan antara Puak Fangire dengan Kiva.


Watak Utama
Watak utama dalam siri Kamen Rider Kiva terbahagi kepada dua tempoh masa berbeza yang mana ia berhubung kait antara satu sama lain. Ia adalah cerita Otoya Kurenai (sebagai Kamen Rider Ixa Ver. I) dan pemburu Fangire iaitu Yuri Aso pada tahun 1986 yang mengakibatkan pelbagai jenis Fangire yang wujud pada masa sekarang iaitu pada tahun 2008 di mana anak kepada Otoya iaitu Wataru (sebagai Kamen Rider Kiva) dan anak kepada Yuri iaitu Megumi (yang juga pemburu Fangire) terpaksa bertarung dengan Fangire tersebut untuk mengelakkan kematian manusia.


Fangire
Fangire adalah raksasa pontianak yang menjadikan tenaga kehidupan atau Life Energy manusia sebagai sumber makanan untuk hidup dan membolehkan mereka menyamarkan diri sebagai manusia. Disebabkan hal ini, satu pertubuhan dibentuk oleh sekumpulan manusia untuk memburu Fangire. Walau bagaimanapun, hanya Kiva dan IXA (Keisuke Nago) sahaja yang mampu mengalahkan dan menghapuskan Fangire. Yang mana Kiva berfungsi menangkap roh Fangire, dan IXA pula berfungsi melenyapkan kewujudan Fangire.


keseluruhannya filem ni memang menarik!!! Cuba teka dah berapa movie Star Trek kesemuanya? Star Trek telah membuat 10 buah filem dan 6 drama bersiri sebelum ni... perghhh banyak tu! bermula pada 1979, zaman tv hitam putih lagik!!! Kali ni JJ Abrams diberi kepercayaan untuk membuat filem ke 11 ini dan JJ Abrams telah membawa penonton kembali pada zaman awal² cerita ini di siarkan iaitu dengan menampil 2 orang watak hero iaitu Kirk anak bekas Capten Kapal dan Spock berdarah Vulcan dan manusia yang bijak pandai yang mempunyai kuasa yang luar biasa. Kirk di lakon oleh Chris Pine (Hero dalam movie Princess Diaries 2 dan Blind Dating) hero hensem ni memang sesuai lah bawak watak Kirk yang nakal tapi berkeyakinan tinggi dan lasak, beliau membesar setelah ayahnya bekas seorang kapten kapal terkorban semasa menyelamat ibu dan anak² kapal yang lain.

Manakala watak Spock pulak dilakon oleh Zachary Quinto... sebut nama memang tak kenal tapi bila sebut HEROES yang memegang watak Sylar mesti ramai yang tahu, Spock merupakan anak kacukan Vulcan dan Manusia yang tidak dapat lari daripapa sifat² manusia dan berbeza dengan Vulcan² yang lain yang patuh dengan tatasusila dan undang². jom baca sinopsis cerita ni sedikit;

"Star Trek" menceritakan sebuah cerita mengenai seorang krew muda di dalam sebuah kapal angkasa lepas yang hebat pernah dicipta, USS Enterprise. Dalam filem yang dilengkapi dengan aksi dan komedi ini, mereka harus mencari jalan untuk menghentikan usaha seorang penjahat yang ingin memusnahkan manusia di muka bumi ini. Gabungan Watak Kirk dan Spock bersama² anak-anak kapal yang lain dalam USS Enterprise untuk misi menyelamat planet Vulcan bertukar kepada peperangan apabila kuasa jahat menjadikan mereka umpan. Aksi hebat dengan gambar efek khas yang menarik membuatkan filem ini buat aku tak rugi tengok :P


Sinopsis:

Profesor Klon kembali untuk meneruskan rancangannya menakluk Metrofulus di dalam filem sekuel ini. Profesor Klon yang berada di dalam persembunyian bawah tanah, merancang plan Planet Hitam, untuk mengawal bekalan air mentah di Metrofulus.

Melalui plan Planet Hitam, beliau berjaya mencemar bekalan air di kota tersebut dan meminta Presiden Metrofulus, untuk melepaskan jawatannya. Hairi pula berdepan dengan musuh terbarunya, Rrama, seorang pembunuh upahan yang diupah oleh Profesor Klon untuk menghapuskan musuh-musuhnya.

Pada waktu yang sama, Hairi juga berdepan dengan masalah peribadinya iaitu sukar mencari kerja lantaran beliau mempunyai tanggungjawab untuk membanteras kejahatan di Metrofulus. Rrama bukan sebarangan musuh lantaran beliau gemar membunuh dan menganggap setiap tugasannya sebagai satu seni.

Tangkas dalam ilmu mempertahankan diri serta berhati batu, Rrama merupakan penjenayah paling hebat pernah berentap dengan Cicakman. Dan Rrama bukan satu-satunya masalah yang perlu dihadapi oleh Cicakman kerana superhero ini juga dihantui oleh Ginger Ghosts yang mahu membalas dendam atas kematian mereka.

Hairi juga perlu berdepan dengan masalah emosi dengan kehadiran Tania yang bertugas sebagai wartawan untuk mencari identity sebenar Cicakman. Kehadiran Iman, seorang gadis buta di dalam hidup Hairi, menambahkan lagi dilemma di dalam diri Hairi. Apabila Rrama menjadikan Iman tebusan untuk memerangkap Cicakman, Hairi sedar bahawa dia sekali lagi perlu berkorban untuk menyelamatkan orang yang dia sayang, juga menegakkan keadilan di Metrofulus.
Namun, mampukah Cicakman menandingi kekuatan dan kebolehan dua penjahat – Rrama dan Profesor Klon yang sudahpun melengkapkan diri dengan senjata kebal bagi menandingi cicakman


hero hensem dan nakal dalam Filem Fantastic Four Chris Evans diberi kepercayaan memegang watak utama sebagai Nick Gant, beliau memiliki kuasa istimewa daripada ayahnya yang mampu menggerakkan benda hanya dengan mengawal daripada kuasa dalamanan. Dia dan kawan²nya diburu oleh sekumpulan pemerintah yang di gelar "Divison" kerana salah seorang kawan dan heroin dalam movie ini Camilla Bella yang memegang watak Kira mempunyai kuasa yang boleh mempengaruhi minda sesorang telah di tahan oleh pihak Division dan berjaya melarikan diri dengan membawa benda yang amat diperlukan oleh pihak itu. Nick yang dibanu oleh heroin muda Dakota Fanning yang memegang watak Cassie harus mencari Kira jika mereka ingin terus hidup. Cassie mempunyai kuasa dimana hero kecik ini boleh mengetahui perkara yang akan berlaku pada masa akan datang.


Remaja-remaja yang memiliki kemampuan psikik luar biasa ini telah diburu Division yang mana ahli² Division jugak mempunyai kuasa luar biasa seperti mereka. Hampir Keseluruhan cerita ini di filemkan di Hong Kong dan mereka juga di buru oleh penduduk tempatan kerana Kira memiliki benda yang pihak Division inginkan. Mereka dikelilingi oleh orang yang berkeupayaan luar biasa dan harus mencapai matlamat mereka untuk terus hidup. Memang dasyat laa movie ni, aksi tembak menembat yang tidak memerlukan tangan, teriakan yang mampu membunuh, penguasaan minda yang akan melakukan apa saja adalah kuasa² hebat dalam movie kali ini. So apa tunggu lagik layan laa PUSH 2009 di pawagam berhampiran.



Sinopsis:

Kisah bermula apabila Sekumpulan Makhluk dan Hantu-hantu dizaman dahulu yang diketuai Drakulat Van Listerooy, kembali mengganas dan bermaharajalela dizaman ini selepas mereka terlepas dari kurungan dan tangkapan kumpulan Penentang Jembalang pada zaman dahulu. Drakulat dan hantu-hantunya (Bajang (Iblis), Mistikus (Witch), Sarjan Algojo (Hantu Gigi), Maya (Pontianak), Siti Sunshine (Pontianak Pondan), Ozawa (Pontianak Korea), Chow Meng Nga (Hantu Cina), Togom (Hantu Hijau), Filius de Flamma (Hantu Api), Kartarakh (Hantu Biji Mata) telah mengembara dari tempat mereka terlepas ke Kuala Lumpur dan telah menawan Menara KL dan dijadikan markas operasi mereka. Disitu mereka telah memulakan kekacauan dan kekecohan di ibu Negara sehingga menyebabkan Negara di tahap bahaya.Dalam masa yang sama, objektif Drakulat sebenarnya adalah untuk membebaskan “Lord Sharon”iaitu anak Syaitan ke dunia supaya mereka dapat bersama-sama menguasai dunia dan membebaskan kuasa kegelapan ke segenap alam maya. Oleh itu , Drakulat terpaksa mencari seorang gadis yang telah terpilih menerusi keturunan darahnya, iaitu “Delyla” , dimana darahnya dipercayai mempunyai kuasa dan dapat dijadikan korban untuk dipersembahkan kepada “Lord Sharon” supaya dapat bebas ke bumi. Dalam pada itu, Kehadiran kumpulan Drakulat dapat dirasai oleh Pak Din ( salah seorang Antoofighter terakhir pada zaman 50an). Antoofighter merupakan kumpulan rahsia yang telah wujud sejak bermulanya alam dan dunia dimana 5 orang manusia akan terpilih untuk menjaga dunia daripada kuasa kuasa jahat setiap 60 tahun.



Filem ni merupakan filem yang ke 4 selepas Terminator : Rise Of Machine. Kalau sebelum ni movie ni di bintangi oleh Arnold Susah Nak Eja (schwarzenegger) dengan zamannya yang datang dari masa depan tapi kali ni Pengarahnya McG membawa kelainan dalam filem ini dimana tahun 2018 John Conor (Christian Bale) mengetuai pasukan Resistance menentang robot Terminator ciptaan manusia sendiri (Skynet). Ramai dah tahu apa itu terminator (Robot Manusia) yang dicipta sebagai Senjata Pembunuh Berteknologi tinggi dan akhirnya berubah ingin menguasai dunia atas sikap manusia sendiri yang tidak bertanggungjawab.

2003 adalah detik permulaan Skynet iaitu syarikat yang bertanggungjawab membuat projek Terminator telah membuat penyelidikkan ke atas Marcus Wright(Sam Worthington), Marcus adalah Robot manusia pertama yang dihasilkan tapi tidak berjaya sehinggalah tahun 2018 beliau bangun dan mencari identiti sendiri dengan jantung yang berdegup, fizikal yang sempurna seperti manusia tetapi didalam badannya adalah besi (robot). Beliau membantu John Cornor bersama² menentang robot² Terminator untuk menyelamatkan Kyle Rise (Ayah kepada John Cornor) untuk masuk ke dalam Skynet, pelbagai dugaan yang harus di tempuh. Perghh…berputar belit filem ni susah nak terangkan, tapi kalau dah tengok filem² sebelumnya memang boleh tangkap. Aksi² menarik dan kecanggihan teknologi di dalam filem ni membuatkan ianya adalah yang terbaik berbanding filem-filem sebelumnya.


Sinopsis:

Mengisahkan seorang pemuda yang bernama Jimmy yang mempunyai satu tabiat sejak kecil dimana dirinya suka menjaga kebersihan alam sekitar. Jimmy juga mempunyai sikap yang ganjil sehingga semua penduduk kampung tidak suka akan sikapnya yang ganjil itu. Jimmy suka berkawan dengan Orix specis apeman- “big foot”. Sebagai jejaka yang mempunyai perasaan,jimmy menaruh hati terhadap Aspalela anak kepada tok mudim kampung begitu juga Aspalela.

Pada suatu hari,jimmy kerumah tok mudim untuk meminang aspalela tetapi di tentang habis-habisan sehingga tok mudim macabar jimmy supaya mempunyai tanah sendiri jika ingin mengahwini anaknya. Akhirnya jimmy berbekalkan idea yang pelik dan bahan buangan,dia dapat membuat tanahya sendiri tetapi pelik bagi dirinya setiap kali dia bangun dari tidur kesemua pokok menjadi besar dan akhirnya tanahnya menjadi luas. Sangkaanya mungkin aspalela yang menolongnya kerana ingin memberi sokongan. Tetapi selepas jimmy mempunyai tanahnya sendiri wak pagek juga tidak menerimanya bahkan dicaci dan dihina. Kordi seorang pemuda yang paling Berjaya disitu juga behasrat untuk memperisterikan aspalela. Kordi juga benci akan jimmy kerana selalu menghalangnya untuk menangkap ikan. Kordi yang semakin benggang dengan jimmy menghalau jimmy dan menyuruh berkahwin dengan ikan duyung sahaja dan akhirnya berlaku pergaduhan sehinggakan hampir sebahagian pulaunya ranap.

Jimmy kemudian membaiki pulaunya sehinggakan ikan duyung terjerat di tali ikatanya. Akhirnya jimmy dan ikan duyung berkawan baik sehingga jimmy menjadi seorang yang kaya hasil dari pemberian emas daripada ikan duyung. Kordi berasa benggang dan cuba untuk menyiasat dan akhirnya dia dapat menangkap ikan duyung.

Apakah yang akan terjadi kepada ikan duyung tersebut?Adakah jimmy dapat menyelamatkan?segala persoalan akan Tarjawab selepas anda melihat filem duyung.


Larry Daley (Ben Stiller) seorang lelaki yang berjaya, mempunyai syarikat alat peralatan canggih untuk kegunaan rumah selepas 2 tahun meninggalkan kerjayanya sebagai Pengawal Keselamatan Muzium. Namun memiliki syarikat yang besar dan berharta bukanlah sesuatu yang Larry impikan kerana hidupnya telah berubah daripada seorang pengawal kepada hartawan. 2 tahun tidak berkunjung ke muzium yang dulunya adalah empat kegembiraannya berubah apabila suatu hari Larry singgah ke muzium, semua patung² didalam muzium tersebut akan dipindah ke Washington pusat pameran terbesar di dunia.

Melalui tajuknya Battle of the Smithsonian, Larry terpaksa pergi ke Smithsonian untuk menyelamatkan rakan² patungnya apabila Kahmunrah iaitu abang kepada Ahkmenrah raja firaun ingin menakluki bumi dengan memanggil bala tenteranya daripada zaman silam melalui jongkong emas yang menghidupkan kesemua replika didalam muzium tersebut.


Sinopsis:

Kisah misteri yang cukup menyeramkan ini mengisahkan seorang pemuda bernama Darma (Pierre Andre) yang cuba mencari kepastian tentang sebab kematian tunangnya, Rose (Intan Ladyana). Rose telah didapati mati tanpa diketahui punca sebenar. Darma bersama adik kembar Rose bernama Seri (juga lakonan Intan Ladyana) yang cukup mengenali keperibadian Rose cuba mencari jawapannya. Rose yang mereka kenali adalah seorang yang periang dan ceria.

Mereka telah pergi ke rumah Rose untuk memulakan siasatan dan di sana Darma telah menemui sebiji botol. Darma mengambilnya dan membawa pulang botol tersebut. Darma dan Seri mengesyaki sesuatu perkara yang pelik dan aneh berlaku di sebalik kematian Rose. Ramalan mereka dikukuhkan dengan beberapa perkara yang berlaku dan ditemui termasuk imej pada kamera digital Rose yang mereka temui.

Selepas itu, hidup Darma tidak lagi tenteram. Setiap hari dia diganggu oleh 'sesuatu' dengan gangguan yang amat dahsyat. Pelbagai peristiwa pelik dan menyeramkan berlaku ke atas Darma. Hidup Darma berubah kepada seorang yang tidak terurus dan menjejaskan prestasi kerjanya.

Mendengar nasihat Da'im (Jalaluddin Hassan) iaitu bos di tempat kerjanya, Darma mengambil cuti selama seminggu untuk menenangkan jiwanya. Peluang itu digunakan oleh Darma untuk berubat di kampung. Di sana, Darma meminta pertolongan ibu saudaranya iaitu Mak Lang (Khatijah Tan). Mak Lang tinggal di kampung bersama anaknya, Lin (Rio Elani) dan ibunya yang juga Opah kepada Darma (Rusminah Sidek) yang sudah nyanyok.

Di kampung, Darma semakin hampir menemui punca kematian Rose tetapi dia dikejutkan dengan satu perkara yang susah untuk diterima oleh akalnya mahu pun Seri. Apakah perkara tersebut dan mampukah Darma keluar dari belengu yang menganggu hidupnya setiap hari?

Segalanya akan terjawab dalam filem ini. Kepada anda semua, walau apapun yang terjadi, sesekali pun JANGAN PANDANG BELAKANG kerana apabila yang mati bertemu yang hidup, segala kemungkinan pasti berlaku!


Kisah bermula apabila Kinar seorang pelajar perempuan telah mendapat petanda buruk melalui mimpinya bahawa bas yang akan mereka naiki untuk ke destinasi rombongan sambil belajar akan menimpa bencana. Setelah puas Kinar melarang kumpulan rombongan itu dari menaiki bas, hanya lapan darinya yang mengelakkan diri dari menaiki bas tersebut termasuk Kinar.

Walaubagaimanapun, petanda buruk seperti mimpi Kirna benar-benar berlaku apabila ternyata bas itu menghadapi kemalangan malah musnah terbakar dan kesemua ahli rombongan meninggal dunia. Kelapan-lapan mereka yang tinggal iaitu Satyo, Kaka, Ago, Tania, Mey, Aldi dan Pak Irwan guru mereka serta Kirna sendiri merasa lega kerana terlepas dari kemalangan itu namun kematian demi kematian ngeri tetap juga berlaku selepas kejadian itu.

Bermula dengan kematian Kaka, Pak Irwan, Tania dan Aldi, Kinar cuba meleraikan teka teki pembunuhan yang berlaku secara berturutan itu lalu mendapati pangkal nama setiap dari mereka telah membentuk nama “KITA” manakala baki yang masih tinggal membentuk perkataan “MATI” iaitu Mey, Ago dan Kinar yang dipanggil Inar atau Satyo atau Tyo.

Mereka berempat yang masih tinggal percaya kematian demi kematian itu adalah satu rancangan pembunuhan lalu menuju ke tempat kejadian bas rombongan untuk menyiasat dan mengelak dari terbunuh namun tidak kesampaian kerana kereta yang dinaiki mereka menghadapi kemalangan dipertengahan jalan dan tersesat di sebuah rumah usang. Pelbagai perkara pelik dan menakutkan berlaku malah muncul pula seorang wanita misteri bernama Imas semasa di rumah usang itu.

Untuk mengetahui kesudahan kisah ini samaada mereka berempat dapat melarikan diri dari ajal pembunuhan? Dan siapa pula Imas yang muncul secara tiba-tiba dan mengeruhkan lagi keadaan? Teruskan menonton filem Miracle ‘Menantang Maut’ ini yang menampilkan lakonan Ivy Batuta, Nadila Ernesta, Lian Firman, Andry Ilham, Dhitra Marfie serta Intan Ayu Purnama yang pastinya sentiasa membuatkan jantung anda berdegup kencang.





ATAS kejayaan drama ‘Nur Kasih’, pengarahnya, Khabir Bhatia akan menyambung jalan cerita berunsurkan cinta, kekeluargaan dan islamik itu dalam bentuk filem.

Jika dilihat, drama lakonan Remy Ishak, Tiz Zaqyah, Fizz Fairuz dan Ummi Nazeera ini bukan sahaja mendapat sambutan yang hangat peminat di Malaysia malah turut termasuk Singapura.

Menurut pengarah filem ‘Cinta’, ‘Sepi’, dan ‘Setem’ ini, dia dan isterinya, penulis skrip Mira Mustaffa sedang dalam proses menghasilkan filem sekuel daripada drama ‘Nur Kasih’.

“Filem itu akan menyambung apa yang berlaku seterusnya selepas berakhirnya 26 episod drama ini nanti.

“Kami hanya memikirkan untuk membuat filem memandangkan cerita ini mendapat sambutan yang hebat. Oleh itu, saya tidak terfikir untuk membuat drama ‘Nur Kasih’ musim kedua,” jelasnya yang gembira dengan kejayaan ‘Nur Kasih’.

Tambah pengarah drama ‘Manjalara’, ‘Hartamas’, ‘Kekasihku Seru’ dan‘Tower 13’ ini, dia mahu mengumpul lebih ramai khalayak baru yang mengikuti cerita ‘Nur Kasih’.

Kini, drama yang sedang disiarkan di TV3 itu telah melonjak bilangan penontonnya kepada 28 juta di laman sesawang dan 3 juta penonton yang menonton di televisyen.

“Saya tidak 100 peratus terkejut dengan pencapaian ‘rating’ drama ini sebaliknya merasakan ia memberikan suatu fenomena baru kepada drama-drama lain kerana telah menghasilkan kesan yang positif kepada penonton.

“Drama ini telah membawakan elemen Islam dengan gaya hidup moden,” ujarnya yang berasal dari Mumbai, India.

Jelasnya, mungkin ramai orang menyukai ‘Nur Kasih’ disebabkan oleh jalan cerita dan karektor yang dilakonkan oleh setiap pelakon.

Secara dasarnya, Khabir menganggap ‘sense’ yang digunakan semasa mengarah merupakan perkara terpenting dalam drama itu.

Ramai yang berpendapat teknik pengarahan Khabir mampu mencantikkan sesebuah cerita itu.

Syot-syot ceritanya mengandungi maknanya tersendiri dan mengasyikkan. Kadangkala ada juga pengaruh filem Bollywood yang dibawa dalam karyanya itu, mungkin kerana dia berasal dari sana.

“Saya cuba membuat drama yang nampak seakan-akan filem. Jadi,apabila semua elemen termasuk jalan cerita dan lakonan seseorang pelakon itu bergabung, barulah sesuatu kerja itu akan dilakukan dengan sempurna,” jelasnya yang baru sahaja selesai menyiapkan filem ‘Lara’yang bergenre komedi romantik.

Selepas ini, Khabir memberitahu dia mahu lebih banyak meneroka genre seram selepas berjaya menghasilkan drama ‘Kekasihku Seru’ dan ‘Tower13’ yang kedua-duanya telah dan sedang disiarkan di slot Seram TV3.

untuk baca sinopsis penuh drama nur kasih (1-26end)
klik : ceritadimataku.blogspot.com/2009/10/nur-kasih.html
sinopsis penuh filem nur kasih akan menyusul...



Filem Cinta sedikit sebanyak memberikan pilihan, sama ada tinggalkan saja lelaki itu, mulakan langkah baru, berikan kasih sayang kepada yang sebenarnya memerlukan, atau anda terus berada pada kedudukan kedua atau ketiga di sisi lelaki tadi, jika bukan kelapan.
Kasih yang lahir secara semula jadi, cinta hakiki yang memerlukan pengorbanan, sayang kepada suami, anak dan isteri serta rasa kasihan mendalam yang membahagiakan, semuanya digaul cantik menerusi filem ini.

Lima kisah berbeza, tetapi disunting sempurna untuk memberikan persembahan cukup mempesona

FAKTA

Lima kisah cinta

* Romantis - Azlan dan Azura (Eizlan Yusof dan Fasha Sandha) PERTEMUAN yang tidak diduga mencetus rasa cinta hartawan, Azlan, kepada Azura, seorang pembantu kedai buku.

* Tulus - Arianna dan Taufiq (Sharifah Amani dan Pierre Andre) ARIANNA datang ke ibu kota untuk mencari kekasihnya. Dalam pencarian itu, dia dibantu Taufiq, wartawan yang tidak dikenalinya.

* Sepenuh Jiwa - Airin dan Harris (Rita Rudaini dan Rashidi Ishak) ARKITEK, Haris, memiliki segala-galanya. Tanpa disedari, kehidupannya bagai ilusi apabila Airin bertemu lelaki lain.

* Abadi - Dyan dan Dhani (Nanu Baharuddin dan Que Haidar) DYAN, arkitek yang terperangkap dalam cinta tiga segi. Kasih sebenarnya adalah untuk Dhani, adik lelakinya yang enggan menurut kata.

* Unggul - Elyas dan Rubiah (Rahim Razali dan Fatimah Abu Bakar) CINTA tidak mengenal usia. Cikgu Elyas, seorang pesara yang baik hati, sering ke kedai Rubiah, seorang janda yang mengasihani dirinya.Apakah Elyas dapat mengenali cinta.


CINTA

Cast : Fasha Sandha
Rita Rudaini
Nanu Baharudin
Sharifah Amani
Fatimah Abu Bakar
Eizlan Yusuff
Pierre Andre
Que Haidar
Rashidi Ishak
Dato' Rahim Razali
Producer : Ahmad Puad Onah
Director : Kabir Bhatia



Jennifer (Megan Fox) dan Needy (Amanda Seyfried) bersahabat baik di sebuah kolej. Sehingga pada suatu malam jeniffer mengajak Needy kesebuah kelab yang akan didatangi sebuah kumpulan indie band baru. Ahli kumpulan indie band tersebut berniat jahat ke atas Jennifer dan cuba untuk menjadikannya korban pemujaan syaitan agar kumpulan mereka lebih dikenali ramai dan popular mengikut kepercayaan karut mereka. Tiba² kelab tersebut terbakar dan Needy terpisah dengan Jennifer kerana dibawah oleh ahli kumpulan tersebut. Sekembalinya Needy kerumah, dia berjumpa Jennifer dan merasakan satu kelainan berlaku. Hari benganti hari... Jennifer telah berganti menjadi seorang blood sucker... Jennifer mencari mangsa lelaki di kolejnya untuk dijadikan makanan agar dapat kelihatan cantik dan bertenaga. Sehinggalah pada suatu hari teman lelaki Needy menjadi mangsa. pergghh!!! cerita ni seram sejuk kalau tengok... aku tengok movie ni sebab aku minat dengan Megan Fox... kalau seram² tu.. hurmm.. takde laa seram sangat sebab aku tengok Megan Fox ni... cute jer walaupun dah jadi blood sucker... heuheuheu... kalau nak tengok dia punya suspen... ah pergi laa tengok sendiri kat pawagam berhampiram... cerita dia memang best dan aku bagi 4/5 bintang!


Filem ini diilhamkan dari kisah 'Lembing Awang Pulang Ke Dayang' yang merupakan sebuah hikayat di hujung kurun ke-18 yang berlaku di Johor. Ia mengisahkan pengembaraan Awang selama tiga tahun bagi menyempurnakan adat untuk mengahwini kekasih hatinya. Dalam pengembaraan Awang, dia mula memahami erti hidup dan mempelajari sejarah kebesaran keluarganya. Dia juga bertemu beberapa watak di mana dia mampu menimba ilmu, menjalin persahabatan dan menerima penghormatan. Sepeninggalan Awang, hati tunangnya Dayang cuba dicuri oleh Bachok dengan bantuan guru silatnya, Panglima Merah, bekas ketua lanun yang amat digeruni di perairan laut Melaka. Setelah menempuh pelbagai dugaan dan cabaran, Awang dianugerahkan dengan dua bilah lembing pusaka bernama Lembing Laki dan Lembing Bini. Pelayaran Awang membawanya ke pelabuhan Makasar di mana peluang memenuhi cita-citanya tersedia. Adakah cintanya masih setia bila digoda wanita Belanda? Di kota Goa, dapatkah dia menemui citra keturunannya? Hikayat ini terkenal kerana peristiwa berdarah yang meragut 99 nyawa. Saksikan kesudahan filem ini - adakah tragedi ini padah akibat adat janji yang dimungkiri atau angkara nafsu dendam yang tersimpan?

Undergoing MyBlogLog Verification

Jenayah makin berleluasa di kota raya Metrofulus dan master criminal, Professor Klon, merancang untuk menakluki kota raya itu. Rancangan Prof. Klon terbantut dengan kehadiran seorang superhero, Cicakman, yang tiba-tiba muncul untuk mencegah jenayah. Cicakman ialah Hairi, seorang pemuda yang selamba dan kurang kepercayaan pada diri sendiri. Teman rapat beliau ialah Danny, seorang pemuda macho yang digilai ramai gadis.

Hairi sebenarnya baru dikurniakan kelebihan luarbiasa, bukan saja terpaksa membiasakan diri dengan kelebihan itu tetapi berhadapan dengan pelbagai rintangan dalam merebut hati gadis bernama Tania. Cicakman makin tertekan apabila warga Metrofulus menggangap beliau penjenayah. Lebih memeningkan kepalanya apabila Tania mula jatuh cinta dengan Danny. Prof. Klon yang tidak mahu rancangannya gagal, berkerjasama dengan dua penjenayah hebat Ginger 1 dan Ginger 2, yang juga mempunyai kekuatan luarbiasa.

Undergoing MyBlogLog Verification



Filem ini dimulakan dengan menunjukkan tahun 2174 dan populasi di Bumi semakin padat. Sebuah planet bernama Tanis telah ditemui dan beribu orang wanita dan lelaki telah dihantar menggunakan sebuah kapal angkasa 'Elysium'. Kapal angkasa tersebut dikemudi oleh tiga orang krew yang bertugas secara bergilir-gilir selama dua tahun untuk mengelakkan daripada terkena simptom yang dikenali sebagai 'pandorum' iaitu satu penyakit akibat mengembara di angkasa lepas. Dua krew, Korperal Bower (Ben Foster) dan Leftenan Peyton (Dennis Quaid) terjaga daripada tidur hiper selama beberapa tahun. Kedua-duanya kehilangan memori buat sementara waktu akibat daripada tidur terlalu lama. Walaubagaimanapun, tiada siapa pun yang kelihatan di dalam kapal 'Elysium' tersebut. Bower menawarkan diri untuk pergi ke bahagian reaktor agar kuasa kapal angkasa tersebut dapat dihidupkan. Namun apa yang ditemuinya adalah sesuatu yang tidak disangkakan. Bower terpaksa berhadapan dengan mutan yang sentiasa memburu untuk mendapatkan manusia dan juga masa yang semakin tamat sebelum kuasa di dalam kapal angkasa tersebut padam buat selama-lamanya.

Alvart berjaya membuatkan penonton berdebar-debar menantikan apa yang akan berlaku selepas itu serta berpegang pada kerusi mereka dengan adegan ngeri dan menggerunkan. Elemen klaustrophobia ditonjolkan di dalam sepanjang filem ini. Kita dapat saksikan setiap watak mempunyai sifat paranoid di dalam diri masing-masing. Walaupun ia mengambil masa yang agak lama untuk membuatkan penonton memahami jalan ceritanya, penonton disaji dengan aksi yang tidak henti dari awal hinggalah tamat filem ini. Mungkin ada yang perasan bahawa mutan yang ditonjolkan di dalam "Pandorum" hampir sama seperti yang terdapat di dalam filem lakonan Will Smith, "I Am Legend" (2007).

Dari segi lakonan, Foster ternyata sekali berjaya mencuri perhatian penonton. Dengan lakonan yang begitu bagus, Foster benar-benar menjiwai lakonannya sebagai seorang krew yang kehilangan memori dan sedaya-upaya untuk mencari jalan keluar daripada kapal 'Elysium' itu. Malah Foster pernah berkata melalui satu temu ramah bahawa dia gembira apabila mendapat pengalaman untuk melakonkan watak menjadi tidak tentu arah atau tidak mengetahui apa-apa dan terpaksa bergantung sepenuhnya dengan kata hati. Bagi pelakon Dennis Quaid, malangnya watak yang dipegang olehnya hanya memerlukan dia berada di hadapan skrin sambil membantu Foster mencari jalan yang sudah pasti tidak memerlukan sebarang aksi. Walaubagaimanapun pasti terdetik di dalam fikiran penonton, "takkan itu sahaja yang dibuat olehnya? " Sudah pasti ada 'twist' di sebalik wataknya itu. Walaupun kebenaran terbongkar, lakonan Quaid gagal member impak kepada penonton. Malah tidak keterlaluan jika dikatakan Ben Foster adalah tarikan kepada "Pandorum".

Tidak terlalu banyak teknik penjanaan imej berkomputer (CGI) ditonjolkan di dalam filem ini, tidak seperti yang filem-filem masa kini. Walaupun kadang-kadang ia kelihatan seperti tidak meyakinkan, namun ia tidaklah teruk sangat. Ia berjaya membuatkan penonton rasa geli melihat organ manusia dimamah oleh mutan-mutan yang kelaparan itu.

Walaupun "Pandorum" mempunyai kritikan yang pelbagai, namun ia tetap terpulang kepada penonton untuk menilainya. Walaubagaimanapun klasifikasi PG13 seolah-olah tidak sesuai untuk filem ini. Mungkin ibu bapa perlu benar-benar mengawasi anak-anak mereka, bimbang jika ia mempengaruhi mereka.


Laila Sari - Puteri Yang Terbuang
Undergoing MyBlogLog Verification
Laila dan Sari adalah dua puteri bunian dari kerajaan Buni Tujuh yang mempunyai jurang perbezaan dan sering bercanggah pendapat di antara satu sama lain. Berbanding dengan Laila yang agresif dan sanggup melakukan apa saja untuk mencapai cita-citanya, Sari lebih rasional dan mengambil berat mengenai perasaan orang yang disayangi.

Sari mula dikejutkan dengan berita daripada ayahandanya yang memutuskan untuk mengahwinkan Laila dengan Maharaja Jati dari kerajaan Buni Tiga. Sari cuba menasihati Laila agar tidak terburu-buru dengan persetujuannya terhadap perkahwinan itu, apatah lagi Laila bakal dikahwinkan dengan lelaki yang tidak pernah dikenali. Laila langsung tidak mempedulikan nasihat Sari, jauh sekali memikirkan mengenai cinta kerana dia mempunyai agenda tersendiri iaitu untuk menjadi Maharani Buni Tujuh. Kerana risaukan keputusan Laila, Sari bertemu dengan ahli nujum istana bagi mendapatkan tilikan. Tilikan ahli nujum mendapati Laila bakal dikaburi dengan sikap gila kuasa. Kelak dia akan bertukar menjadi seorang maharani yang kejam sehingga mengakibatkan kesengsaraan terhadap kedua-dua kerajaan Buni Tiga dan Tujuh. Demi kesejahteraan rakyat dan rasa sayangnya pada Laila, Sari bersetuju dengan cadangan ahli nujum untuk membuang Laila ke suatu tempat yang jauh dari kerajaan mereka.

Laila bersama dayangnya, Putih mendapati bahawa mereka telah berada di bumi. Mereka bertemu dan mendapat bantuan Izwan, seorang jejaka budiman yang mempunyai impian untuk menjadikan rumahnya sebagai pusat perlindungan bagi anak yatim. Namun Izwan sering dihimpit kesusahan kerana diganggu along yang ingin mengutip hutang arwah bapa saudaranya.

Bersama Izwan, Laila mengharungi pengembaraan baru di bumi. Laila perlu menyesuaikan diri dengan persekitaran baru yang tanpa diketahui akan menemukannya dengan erti cinta yang belum pernah dialami. Dilakonkan oleh Liyana Jasmay, Erry Putra, Tam Suhaimi dan ramai lagi.


Filem ini berdasarkan dari filem seram Korea (Changhwa, Hongryo) yang mengisahkan Anna (Emily Browning) yang kembali ke rumah selepas menghabiskan masanya di hospital atas kematian tragic ibunya. Anna mendapat tahu yang ayahnya (David Strathairn) telah bertunang dengan bekas jururawat ibunya (Elizabeth Banks).



Malam itu, Anna telah dikunjungi roh ibunya yang memberi amaran tentang niat jahat Rachel. Anna dan adiknya (Arielle Kebbel) cuba meyakinkan ayahnya yang Rachel bukanlah seperti yang dikenali ayahnya. Lalu pertempuran berlaku antara Anna, adiknya dan ibu tirinya, Rachel.


jangan tegur mengisahkan Natasya (Julia Ziegler) yang telah terlibat dengan kemalangan jalan raya dan koma selama beberapa minggu. Sewaktu di dalam koma, Natasya telah bermimpi tentang seorang gadis bernama Baizura (Nadia Mustafar) yang disyaki telah hilang 2 tahun secara misteri tanpa khabar berita. Natasya sering diganggu dengan mimpi-mimpi aneh yang menceritakan akan kesengsaraan Baizura yang telah dibomoh dan sering didatangi makhluk-makhluk halus. Tersedar dari koma, Natasya mula mengalami perkara yang sama seperti yang telah dialami oleh Baizura. Daya penglihatannya tidak membataskan dia melihat makhluk-makhluk halus itu. Ini menambahkan kerunsingan suami Natasya iaitu Kamal. Kamal (Pierre Andre) pula adalah seorang yang tidak mempercayai benda-benda khurafat ini sehinggalah dia melihatnya sendiri. Melalui mimpi-mimpi yang dialami, Natasya mula menyiasat apakah yang telah berlaku kepada Baizura. Siasatan yang dilakukan telah menyebabkan dia sering diganggu oleh makhluk-makhluk yang menganggu Baizura seperti dalam mimpinya. Apakah yang berlaku kepada Baizura? Mengapakah Natasya dibayangi dengan kemunculan Baizura? Apakah kaitan mereka berdua?


Tajuk movie dia Naak... hampir² Nang Nak... korang pernah tengok Nang Nak tak? movie yang satu ketika dahulu pernah menang 4 award sempena Asia-Pacific Film Festival 1999, bukan saja ceritanya seram malah cerita tersebut merupakan cerita benar (lagenda) seorang isteri yang setia menunggu kepulangan suaminya daripada perang sehinggalah pada satu hari berlaku perkara yang tidak diingini (seram woo)... eh ni review movie lain la plak... ok aku story pulak cerita pasal movie Naak 18PL yang aku tengok semalam... cerita pun ada unsur² cerita lagenda orang² Thailad yang berkisarkan tentang manusia jadian (naga ular) daripada Myanmar dibawah ke Thailand. Hero Macho (Seorang Askar) ingin menyelamatkan wanita (naga ular) tersebut sehingga terrrr jatuh cinta... dan abang wanita dalam cerita ni(naga ular) membalas dendam kerana adik beliau telah diculik dan ingin dijadikan bahan kajian oleh pihak amerika. Cerita ni penuh babak aksi tembak menembak... tumbuk bertumbuk... dan aksi ganas naga ular... seram jugak laaa... tak rugi tengok walaupun kesan 3D tak seberapa cantik... namun orang thailand ni berani menonjolkan sesuatu yang luar biasa... tengok arr sure tak rugik.


Filem ini mengisahkan sebuah hubungan antara seorang wanita, Summer (Zooey Deschanel), yang tidak pernah percayakan cinta dan seorang lelaki lelaki, Tom (Joseph Gordon-Levitt) yang jatuh cinta kepadanya. Apabila Tom ditinggalkan oleh teman wanitanya Summer, dia mengimbas kembali 500 hari mereka 'bersama' dan cuba memikirkan apa yang menyebabkan hubungan tersebut tidak menjadi.



Bagaimanakah anda membikin sebuah filem romantik komedi yang mendapat pengiktirafan ramai jika bukan dengan menceritakan sebuah kisah cinta seorang lelaki yang dikecewakan dan mengambil dua pelakon muda yang cukup berbakat untuk berlakon di dalam filem tersebut? "(500) Days Of Summer" adalah sebuah filem yang menarik dengan latar muzik yang bagus, di samping mengekalkan jalan cerita filem cinta remaja yang berbeza daripada apa yang kita selalu saksikan.

Ada beberapa kejayaan di sini. Pertama sekali, filem ini berjaya mengatasi filem "Harry Potter" yang keenam di Amerika Syarikat pada Julai lalu walaupun tayangannya di pawagam agak terhad. Kemudian, baru-baru ini pelakon wanita berbakat Zooey Deschanel sudah pun mendirikan rumahtangga (sesuatu yang berbeza dengan watak yang dilakonkannya di dalam filem ini). Nampaknya kejayaan tersebut seolah-olah memihak kepada filem ini.

"(500) Days Of Summer" membawa kita ke perjalanan sebuah hubungan cinta yang agak pelik dan mungkin ada yang memikirkan ianya agak bodoh, namun dengan memainkan watak sebagai satu pasangan, Deschanel dan Joseph Gordon-Levitt berjaya memberikan lakonan yang cukup berkesan dan membuatkan filem ini lebih menarik untuk ditonton. Tom yang jatuh cinta terhadap Summer melalui satu pengalaman yang memeritkan dengannya. Sepanjang filem ini, kita dapat saksikan 95 peristiwa melucukan tetapi cukup bermakna seperti seks ketika mandi, membeli-belah di Ikea dan juga perbincangan bintang pop British. Malah terdapat juga tarian muzikal yang menarik, ala Bollywood!

Mungkin ada beberapa elemen yang membuatkan pengalaman menonton filem ini agak berbeza. Walaubagaimanapun, "(500) Days Of Summer" nyata berakhir dengan bagus dan sentimen kontemporari yang dipamerkan telah berjaya menjadikannya sebuah filem yang diingati. Mungkin ada yang mengharapkan akan ada lagi 500.


INFO::em ini mengisahkan tentang seorang penerbit yang mempunyai himpunan skrip. Beliau di dalam proses menghasilkan sebuah filem seram tetapi menghadapi masalah untuk mendapatkan satu skrip filem.Beliau telah mengarahkan pembantunya mengiklankan dalam suratkhabar harian mengenai perjumpaan kepada mereka yang boleh berkongsi cerita – cerita seram berdasarkan pengalaman atau cerita – cerita yang pernah didengari oleh mereka.Cerita yang terpilih akan mendapat imbuhan. Perjumpaan tersebut diadakan di sebuah tempat yang strategik.Pada malam yang ditetapkan, penerbit tersebut telah pergi ke lokasi yang telah ditetapkan. Kedatangan beliau telah dinantikan oleh seramai 9 orang peserta yang telah bersedia untuk berkongsi cerita seram dengan beliau. Perjumpaan pada malam tersebut telah dirakamkan dalam bentuk video sebagai bahan rujukan beliau.Cerita dimulakan dengan cerita pengalaman penerbit itu sendiri iaitu dengan menceritakan kisahnya yang berlaku semasa beliau mula – mula menjejakkan kaki ke menara gading.Cerita diteruskan dengan pencerita kedua sehingga yang terakhir.Setelah selesai, beliau merasa puas hati dengan koleksi cerita yang telah diperolehinya. Setelah mengucapkan terima kasih kepada semua, beliau pun pulang.
Pada keesokkan harinya, sewaktu penerbit itu sedang menyiapkan skrip tersebut, pembantu peribadinya memaklumkan kepada beliau mengenai sambutan iklan yang telah disiarkan dalam suratkhabar dan ramai yang berminat untuk berkongsi kisah mereka. Pembantunya juga mengingatkan bahawa pada malam hari ini perjumpaan tersebut akan diadakan.Penerbit tersebut terkejut dan mulai berasa hairan kerana perjumpaan tersebut telah pun diadakan pada malam sebelumnya. Kerana tidak berpuas hati dengan mesej yang disampaikan oleh pembantu peribadinya, beliau telah memainkan semula rakaman yang telah dirakam pada malam tersebut. Tetapi beliau sangat terkejut apabila mendapati hanya audio sahaja yang kedengaran tanpa ada visual di dalam rakaman tersebut.Yang menjadi persoalannya, siapakah orang yang ditemui pada malam tersebut. Beliau sendiri tidak pasti. Yang pastinya, beliau telah memporelehi bahan cerita yang diingininya selama ini.


Apabila planet Terra yang aman damai itu diserang oleh sekumpulan manusia yang terapung di angkasa lepas, peperangan antara kedua-duanya bermula untuk mengawal planet tersebut. Mala (Evan Rachel Wood) yang suka memberontak dari planet Terra bersama dengan seorang juruterbang manusia, Jim (Luke Wilson) mesti meyakinkan kedua-dua ketua mereka bahawa peperangan bukan jalan terbaik bagi menyelesaikan masalah dan mereka perlu membantu untuk memulihkan hubungan sebelum terlambat.


Pemenang Academy Award ® Nicolas Cage (National Treasure: Book of Secrets, Leaving Las Vegas) membintangi Knowing, sebuah filem thriller aksi tentang seorang profesor yang bergelut dengan ramalan menakutkan tentang masa depan dan menetapkan untuk mencegah semuanya dari menjadi kenyataan. Pada 1959, sebagai sebahagian dari upacara perasmian baru sebuah sekolah, sekumpulan pelajar diminta untuk mengambil gambar yang akan disimpan dalam kapsul waktu. Namun, seorang gadis misteri telah mengisi lembar kertas dengan barisan nombor rawak. Lima puluh tahun kemudian, pelajar sekolah itu melihat isi kandungan kapsul dan pesan tersembunyi dari gadis berakhir di tangan Caleb Myles. Tetapi ayah Caleb, seorang profesor Ted Myles (Nicolas Cage), menemukan sesuatu yang menakjubkan tentang pesanan ramalan tepat tarikh, kematian dan koordinat setiap bencana besar selama 50 tahun yang lalu.

Semasa Ted mengkaji dokumen rahsia yang mengerikan itu, dia menyedari dokumen itu meramalkan tiga lagi kejadian yang bakal berlaku. Kejadian terakhir yang akan berlaku bakal membawa kemusnahan pada skala global dan melibatkan Ted dan anaknya. Ted cuba memberitahu pihak yang berkaitan, namun Ted tidak dipedulikan. Lalu Ted cuba mencegah kejadian itu daripada berlaku. Dengan bantuan Diana Whelan dan Abby, anak dan cucu perempuan penulis dokumen itu, Ted semakin hampir untuk berlumba dengan waktu sehingga dia berhadapan dengan bencana terburuk dan pengorbanan besar yang harus dilakukan.

Filem : Knowing
Genre: Aksi/Fantasi/Sains Fiksyen
Pengarah: Alex Proyas
Pelakon: Nicolas Cage, Rose Byrne
Tarikh tayangan: 26 Mac 2009


Underworld: Rise Of The Lycans membongkar asal usul Pontianak dan hambanya, the Lycans. Pada zaman gelap, Lycan yang masih muda dinamakan Lucian dan mempunyai kuasa untuk menentang Viktor, raja Pontianak kejam yang telah menghambakan mereka. Lucian dibantu kekasih rahsianya, anak Viktor iaitu Sonja, dalam perjuangannya menentang tentera Death Dealer dan pembebasan Lycan.


Filem: Underworld 3: Rise Of The Lycans
Genre: Aksi dan Fantasi
Pengarah: Patrick Tatopoulos
Pelakon: Rhona Mitra, Bill Nighy, Michael Sheen, Kevin Grevioux
Tarikh tayangan: 22 Januari 2009
Website : http://www.entertheunderworld.com/


Filem ini bermula apabila Opie mendapat kejutan - surat dari Anizah menyatakan hasrat temannya itu untuk ke Thailand dan kahwin lari dengan fazley. Mengikut surat itu, Anizah begitu nekad hingga sanggup melepaskan tawaran melanjutkan pelajarannya dalam bidang nanotechnology di United Kingdom. Ini menggusarkan teman rapatnya iaitu Opie, Madihah, Suzanna, Adif dan Tajol dan mereka berpakat untuk mengejar Anizah dan mengubah fikirannya.

Apa yang mereka tidak tahu adalah perkara sebenar. Fazley sebenarnya mengalami masalah mental kerana kecewa dalam percintaannya dan menculik Anizah untuk memaksa gadis itu bernikah dengannya di selatan Thailand.

Dari sini, bermulalah sebuah kembara jalanan yang akan mengubah hidup mereka buat selama-lamanya. Kumpulan sekawan ini berhimpit dalam kereta mini merentas negara menuju ke sempadan Malaysia-Thailand, mencari Anizah sebelum terlewat.

Mereka akan bertemu pelbagai halangan yang melucukan seperti sesat di rumah berhantu dan juga kejadian yang membahayakan; malahan terbabit secara tidak sengaja dengan kegiatan satu geng perompak bersenjata bergelar 'Geng Citrawarna' yang mengakibatkan mereka ditahan reman dalam lokap.

Kembara mencari Anizah ini disertai bersama oleh Darius dan Erika; satu perjalanan yang semakin lama semakin kecoh, membuat penonton teruja, terutama pengikut setia siri Dunia baru - kisah geng kolej paling popular di Malaysia.

Biarpun jalan ceritanya agak ringan namun nilai persahabatan, kerjasama dan tidak mementingkan diri sendiri ditekankan dan diolah dalam bentuk komedi.

Penonton juga akan terhibur dengan adegan spontan pelakon, biarpun dialog yang diucapkan pelakon agak keras namun mampu membuat penonton tergelak dengan kelucuan mereka.

Filem ini mengekalkan hampir semua pelakon Dunia Baru seperti Elyana, Pierre Andre,Wan Ellyas Wan Abdullah, Ngasriah Ngasri, Anita Baharom, Iqram Dinzly, Almy Nadia, Hafiz Nafiah dan Baizura Kahar


Filem Jepun ini telah memenangi Best Foreign Language Film di Oscar yang lepas

Filem ini bertemakan kematian, orang mati dan profession berkaitan dengan orang mati

Departures dalam filem ini membawa maksud "menghantar orang mati ke destinasi yang terakhir". Gituh la lebih kurang maksud dia

Mengisahkan seorang lelaki bernama Daigo Kobayasi seorang pemain cello di sebuah orkestra. Satu hari orkestra itu dibubarkan dan beliau kehilangan kerja.

Fikir punya fikir punya fikir Daigo mengambil keputusan mahu membawa diri ke kampung. Untuk menanam jagung barangkali. Dia pun balik la ke kampung bersama isterinya. Kemudian di kampung Daigo cuba-cuba jugak mencari pekerjaan. Hutang beli cello ada lagi tak habis bayar. Kemudian dia terbaca satu iklan jawatan kosong di akbar

Iklan berbunyi begini,

"No age limit, high salary, short actual working time. As a full time employee. NK Agent. A job that helps out journeys. No experience necessary"

"Kerja apaan ini? A travel agency? Or may be tour guide?" sembang Daigo bersama isterinya

Pergi la dia interbiu kerja. Pegi-pegi interbiu terus dapat kerja. Bos terus bagi gaji lumayan masa dia menjejakkan kali di opis

"Wah lumayan sih tapi apakah jawatan nya?" kata Daigo yang masih moskel dengan pekerjaan baru nya itu

"Places a corpse into the coffin" kata bos nya

Apaaa????

*latar belakang kesan bunyik guruh berdentum-dentum*

Amat terkejut beruk la Daigo pabila dapat tahu jenis perkerjaan yang dia baru jawat itu iaitu meng-kapankan orang mati

(Kalau adegan terkejut mesti ada sound effect kan ahaks)

Daigo berbelah bahagi mengenai kerja baru nya itu. Nak? Tak nak? Nak? Tak nak? Sebab dia fobia mahu memegang mayat

Akhirnya dia menyahut cabaran kerja baru nya itu. Men-transformasikan diri nya dengan tugasan baru. Dari seorang pemain cello ke tukang kapan maya


Filem lakonan Eddie Murphy yang memegang watak Evan, seorang eksekutif kewangan yang berjaya yang lebih mementingkan kerjayanya berbanding anaknya yang berusia tujuh tahun, Olivia (Yara Shahidi). Apabila dia mempunyai krisis keyakinan dalam dirinya dan kerjayanya hampir musnah, dia mula sedar bahawa penyelesaian bagi semua masalahnya adalah dunia imaginasi anaknya.



Eddie Murphy sudah lama berkecimpung dalam genre komedi. Kita sudah melihatnya melakonkan watak sebagai seorang yang boleh bercakap dengan binatang di dalam filem "Doctor Dolittle", putera raja yang sopan di dalam "Coming To America" dan tidak dilupakan juga wataknya di dalam "The Nutty Professor". Walaupun kita tidak melihatnya, kita masih cam suaranya sebagai 'Donkey' di dalam filem "Shrek". Selepas menjadi makhluk asing dalam filemnya sebelum ini "Meet Dave", Eddie Murphy kembali melakonkan watak yang agak berbeza kali ini.

Dalam "Imagine That", dia memainkan watak sebagai seorang duda bernama Evan yang bekerja keras di sebuah bank pelaburan. Anaknya yang berusia tujuh tahun, Olivia selalu membawa selimutnya 'Goo-Gaa' dan gemar bercakap dengan empat rakan imaginasinya: Moppida, Koopida, Soppida dan Qwali. Evan yang sentiasa sibuk dengan urusan perniagaan tidak kisah akan anaknya dan dunia imaginasinya sehinggalah rakan imaginasinya itu mula memberikan nasihat yang berguna dalam bidang pelaburan. Selepas itu, Evan mula mengunakan selimut 'Goo-Gaa' dan kerap kali bertanyakan kepada rakan imaginasi bagi mendapatkan nasihat seperti syarikat mana yang dia patut melabur dan pelbagai soalan lagi.

Karakter yang dipegang oleh Eddie Murphy lebih berkesan selepas dia mula 'masuk' dalam dunia imaginasi Olivia. Dia berjaya berkomunikasi dengan kanak-kanak dan menyaksikannya menyanyikan "Soppida's dragon! Please let me pass!" sangat menggelikan hati.

Walaupun kelakar dan menggelikan hati, "Imagine That" sebenarnya menampilkan hubungan antara seorang ayah dan anaknya. Segala 'kegilaan' nampaknya digaul dengan baik sekali dengan jalan ceritanya. Fantasi 'Goo-Gaa' nampaknya berjaya membawa kedua-duanya bersama, menyampaikan mesej kepada penonton bersama-sama dengan elemen komedi.


Adlin yang bekerja di Bintulu, Sarawak, pulang ke kampungnya untuk bercuti. Seperti biasa, setiap kali pulang ke kampung, Adlin akan bertandang ke Warung Pak Ajis untuk menikmati Mee Calong dan bersembang kosong. Kepulangannya kali ini untuk bertemu ibunya Mak Ton, adiknya Isham dan Esah setelah berada enam bulan di Bintulu telah membawa satu pengalaman yang tidak akan dilupakan oleh beliau sepanjang hayatnya.

Bersama, Kadir, teman sekampungnya, Adlin telah ke warung Pak Ajis. Malam tersebut, selesai solat berjemaah di surau, Adlin dan Kadir ke warung Pak Ajis. Pelbagai insiden dan petanda yang seolah-olah menunjukkan sesuatu yang tidak baik akan berlaku. Setelah sampai di warung Pak Ajis yang terletak di tepi tebing sungai di hujung kampung, seperti biasa mereka mula bersembang sehinggalah kepada cerita mengenai kisah-kisah seram. Pak Ajis, Adlin dan Kadir juga mendapat teman bercerita, Noniswara, gadis India pekerja kilang yang di ganggu peristiwa seram menaiki bas tanpa pemandu ketika pulang dari kerja pada malam tersebut.

Cerita kisah Pontianak, Pochong, Orang Bunian, Badi Mayat (“Mohini”/Chandra Murke – Legenda hantu masyarakat Hindu),Mayat Hidup Di Langkah Kucing Hitam dan Sampuk menjadi penglipurlara mereka berempat malam itu.





"Kungfu Cyborg" mengisahkan De Ming, seorang ejen rahsia negara dan organisma sibernetik atau dikenali sebagai cyborg, telah diprogramkan dan merupakan hasil cipta kerajaan China. Bagi menguji identiti De Ming yang lebih sofistikated, dia dihantar ke sebuah kampong di perdalaman sebagai orang yang baru berpindah. Tanpa mengetahui asal usulnya, orang-orang kampung melayannya dengan baik sekali. Segala-galanya terbongkar apabila cyborg yang lain, K-88 menjadi ganas. De Ming bersama-sama penjaganya Xu dihantar untuk mencari K-88. "Kungfu Cyborg" ditulis dan diarahkan oleh Jeff Lau.

"Kungfu Cyborg" dilakonkan oleh Ronald Cheng, Alex Fong, Wu Jing, Sun Li, Gan Wei, Eric Tsang dan ramai lagi!

"Kungfu Cyborg" akan ditayangkan di pawagam 27 Ogos 2009!


Filem ini dimulakan dengan konflik keluarga di mana nenek kepada Roshan yang ingin menamatkan riwayat hidupnya di tanah air tercinta, Delhi. Kedua-dua anak dan menantunya membangkang keputusannya tetapi akhirnya terpaksa akur dengan kehendak beliau. Jadi Roshan pergi menemani neneknya kembali ke tanah air India dan begitu teruja dengan kehidupan di sana. Kemudian pelbagai perkara yang berlaku seperti kemunculan isu 'Black Monkey', cinta Roshan terhadap Bittu, dan rusuhan agama antara penduduk Delhi 6 yang sekian lama telah pun hidup aman damai aman damai tanpa sebarang gangguan. Semua masalah ini berlaku dan turut melibatkan Roshan dan neneknya. Ikuti bagaimana Roshan menangani masalah ini dan kesudahan filem ini yang bagi saya amat menarik untuk ditonton.

Pengarah: Rakesh Omprakash Mehra
Pelakon: Abhishek Bachchan, Sonam Kapoor, Waheeda Rahman, Om Puri, Rishi Kapoor, Divya Dutta, Prem Chopra, Atul Kulkarni, Deepak Dobriyal, Cyrus Sahukar, Amitabh Bachchan
Genre: Komedi, Drama
Masa : 136 minit
Bahasa: Hindi, Inggeris


Isu Dalam Filem Delhi 6


* Perbezaan agama
* Keluarga
* Cinta


Sinopsis:

Dua orang sahabat, Buchek dan Jaha bertemu kembali di Kuala Lumpur setelah terpisah sekian lama. Kini mereka sudah dewasa. Namun akibat menjalani hidup, sikap dan pandangan yang berbeza, dunia mereka tidak lagi sama.

Buchek baru sahaja menamatkan pengajian di UM manakala Jaha, yang pernah menjalani kehidupan di sekolah Henry Gurney, kini bergelumang di celah kesibukan Kotaraya Kuala Lumpur.

Di saat mereka bertemu, Jaha ingin berkongsi perjalanan kehidupannya dengan Buchek yang ternyata sangat berbeza dengan cara hidupnya. Buchek melihat cara kehidupan kawannya yang terlalu liar, lalu tercetus hasrat dihatinya untuk membantu Jaha ke jalan yang lurus.

Apabila Buchek mendapat tahu Jaha telah jatuh cinta pada Che Nor, teman wanitanya, Buchek rela melepaskan Che Nor, dengan harapan Jaha akan berubah. Buchek percaya cinta boleh mengubah kehidupan manusia.

Namun, Che Nor enggan memenuhi permintaan Buchek kerana hatinya hanya untuk Buchek. Dia kesal dengan tindakan Che Nor yang difikirkannya terlalu mementingkan diri sendiri lebih dari perintah Tuhan. Malangnya, Jaha maut dalam kemalangan sebelum sempat kembali ke pangkal jalan dan Buchek menyalahkan Che Nor kerana menolak cinta Jaha yang penuh keikhlasan. Dia mengambil keputusan meninggalkan Che Nor dan menyambut cinta Lee Chen Chen, gadis cina yang telah diselamatkan daripada menjadi mangsa nafsu Jaha dahulu


KAMEN RIDER DECADE


Sinopsis : Sebelom ni sudah wujud 9 Rider ( aka Heisei Rider … Rider yg wujud lepas taun 1989 ) tetapi mereka di dunia berbeza … Tiba2 dunia2 Rider ni nak bergabung dgn satu dunia yg agak asing … Dan penghuni dunia ini, Tsukasa Kadoya terpaksa bertungkus lumus untuk mengelakkan dunianya musnah akibat pertembungan 9 lagi dunia dengan bertukar menjadi Decade … Malangnya, usaha murninya dihalang oleh Narutaki dengan beranggapan bahawa Decade akan menjadi Pemusnah Dunia jika semua kuasanya dan memorinya kembali semula … Untuk menyelamatkan dunianya, Decade terpaksa menjelajah dan berjumpa dengan Rider2 lain untuk mengelakkan terjadinya kemusnahan mutlak … Mampukah Decade mengelakkan Rider War dari terjadi dan seterusnya membersihkan namanya kembali …

Komen aku :
Best gak kali ni sebab first time ada twist dalam cerita Kamen Rider … Ya la, cerita ni memang khas untuk budak2 tapi menarik gak bagi seseorang cam aku yang selalu inginkan thriller … Pastu of kos la 9 Rider yg sebelom2 ni tak penah berjumpa tiba2 nak lawan2 plak … Memang agak jarang bagi Kamen Rider series untuk buat crossover lepas era Black RX … Kira ni first time la, lagi2 lepas Decade jadi 10th Rider … So, kepada peminat Suria Bajak Hitam … Try la tengok … Kot2 berkenan …

Kamen Rider Decade / Tsukasa Kadoya
Seorang pemuda yg hilang ingatannya, dia bercita2 untuk menjadi jurugambar yg profesional … Malangnya, gambar2 yg dia tangkap kebanyakannya x menjadi … Dia juga ingin mencari dunia dia yg sebenar … Pabila huru hara timbul akibat pertembungan antara 9 dimensi yg berlainan, dia berubah menjadi Kamen Rider Decade dan cuba untuk mengembalikan keadaan seadanya … Sebagai Decade, dia mempunyai kebolehan untuk bertukar menjadi Rider lain dan juga mampu memanipulasi kuasa mereka … Dia juga digelar sebagai Akuma dan Sekai no Hakaisha ( Destroyer of the World )

Kamen Rider Kuuga / Yuusuke Onodera
Salah sorang daripada 9 Rider awal … Dia merupakan pemegang kuasa Kuuga … Juga merupakan Heisei Rider yg awal … Dia merupakan Kuuga yg berasal dari dimensi yg alternatif ( tiada kaitan dengan Kuuga yg sebenar ) … Pada mulanya dia beranggapan Tsukasa merupakan Demon yg akan memusnahkan dunianya tetapi setelah mengenali Tsukasa, dia mulai sedar bahawa Tsukasa ingin membantunya … Akhirnya, dia juga mengikuti perjalanan Tsukasa mengembara ke dunia Rider yg lain … Dengan kuasa Kuuga, dia menentang makhluk Grongi di dimensinya … Dia mempunyai 11 bentuk ( Rider yg paling banyak form change ) yg digunakan ketika berperang …


Kamen Rider Diend / Kaito Daiki
Brader ni bleh summon Rider … Macam2 kad dia ada …
******

Followers

My Ping in TotalPing.com Related Posts with Thumbnails

Dapatkan post updates terbaru via Facebook. Hanya Click LIKE Button dibawah

?

 
Copyright 2010 PEREKA CERITA