perekacerita

UCAPAN SELAMAT TAHUN BARU 2011
Hari ini hari terakhir 2010. Cepat sungguh masa berlalu. Pejam celik pejam celik dah setahun rupanya. Esok bakal muncullah tahun 2010. Ada yang mula memasang angan dan tak kurang juga membulat azam untuk mencapai sesuatu hajat yang diinginkan dalam tahun 2011 ini. Situasi ini tidak dapat lari daripada dikaitkan dengan waktu. Sesiapa yang bijak menguruskan waktu dalam jadual sehariannya maka berpeluanglah untuk mencapai hajat dicitakan. Sebaliknya kepada sesiapa yang hanya membazirkan masa tanpa melakukan apa-apa pastinya kemudian hari berdepan dengan kerugian. Pereka Cerita mengucapkan Selamat Tahun Baru 2011

Yesterday is memory. Today is a gift. TOmmorow is a Hope. Let’s begin New Year ….. with faith, love, peace and new hope
UCAPAN SELAMAT TAHUN BARU 2011
Blog Pereka Cerita ini hanyalah 1 blog yang menghimpun sinopsis movie dan drama. Blog ini direka bersandarkan kepada minat Pereka cerita yang suka tengok movie, drama dan mengumpul sinopsis . azam Pereka cerita untuk tahun 2011 dari segi blog
1) Menggunakan pendapatan dari Nuffnang untuk membeli PSP
2) Walaupon sibuk berkerja sebagai engineer tetapi masih aktif berblog
3) Mengumpul lebih banyak sinopsis movie dan drama
Waktu terus berlalu, lembaran demi lembaran telah dilalui. Coretan demi coretan telah memenuhi, kadang tak berarti, kadang tanpa makna, atau hanya sedikit makna. Semoga di tahun ini setiap lembaran memiliki makna, setiap lembaran bermanfaat. Selamat tahun baru 2011. Semoga lebih berjaya.
SELAMAT TAHUN BARU 2011
Biarlah kenangan 2010 menjadi iktibar dan panduan untuk masa hadapan. jangan la kita sentiasa menyesali kenangan sedih tahun lepas tetapi mari la kita bangkit untuk membina kenangan baru yang kita harapkan ianya manis. Pereka Cerita memohon maaf kepada semua jika terdapat kesilapan yang telah saya buat.
Iman membuat segala sesuatu menjadi mungkin. Harapan membuat segala sesuatu menjadi bekerja. Cinta membuat segala sesuatu menjadi indah. Semoga kita semua memiliki ketiganya untuk tahun baru ini

UCAPAN SELAMAT TAHUN BARU 2011
Demi masa! Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka yang berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran


Raihan - Demi Masa

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan... Yang beriman dan beramal saleh

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan... Nasihat kepada kebenaran dan kesabaran

( korus 1 )
Gunakan kesempatan yang masih diberi
Moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan
Kerna ia takkan kembali

( korus 2 )
Ingat lima perkara, sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua, kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan... Yang beriman dan beramal saleh
( ulang korus1, korus2 )

SELAMAT TAHUN BARU 2011

FILEM: Tron Legacy
ARAHAN: Joseph Kosinski
PELAKON: Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde
GENRE: Sains fiksyen
TAYANGAN: 16 Disember 2010
ULASAN: Amirul Haswendy Ashari
Sumber: Harian Metro
Tron Legacy
Sinopsis dan ulasan Filem Tron Legacy

SEKUEL filem sama pada tahun 1982 ini secara dasarnya adalah olahan semula Tron melalui penggunaan teknologi kesan khas yang lebih maju. Malah jika diimbas kembali filem dulu, Tron: Legacy kali ini memiliki kesan khas dunia baru digital yang hebat di mata penonton sebelum ini.

Biarpun beberapa babak mengenai filem ini boleh dikatakan baru tapi ia tidak menonjolkan kelainan sepatutnya berbanding kisah terdahulu. Terutamanya elemen drama yang cuba diselitkan dalam beberapa babak antara Kevin Flynn (Jeff Bridges) dan anaknya, Sam (Garret Hedlund). Malahan, Jeff yang pernah memegang watak sama dalam sekuel awal dikembalikan sebagai pelengkap filem itu.
Tron Legacy
Secara jujur cetusan rasa yang dilontarkan Kevin dan Sam sebagai bapa dan anak yang terpisah gagal menjentik perasaan penulis sebagai penonton. Ekspresi Sam menterjemah diri sebagai anak muda yang berdepan masalah peribadi kerana tekanan hidup, terlalu ringan dan membosankan.

Malah plot kisah dunia digital The Grid itu juga sangat lemah untuk diangkat secara penuh. Selain tarikan pada Sam yang terlalu singkat untuk diperkatakan, watak Olivia Wilde sebagai Quorra yang naif tapi lasak pada masa sama gagal memberi impak sepatutnya. Sekali gus menjadikan filem ini hanya bersandarkan kepada aksi dan teknik CGI sebagai tarikan utama.

Tron Legacy
Mengisahkan Sam yang jiwanya memberontak susulan dihantui misteri kehilangan bapa kesayangannya, Kevin selama lebih 20 tahun. Bapanya, seorang pengaturcara program komputer dan bekas ketua pegawai eksekutif Encom International hilang pada malam dia berjanji untuk membawa Sam ke pejabatnya keesokan harinya.

Tron Legacy
Bertahun menyimpan perasaan dendam dan rindu kepada ayahnya, Sam sering menolak pelawaan rakan baik ayahnya, Alan Bradley untuk kembali ke Encom sebagai pengerusi syarikat itu. Biarpun mengetahui reputasi syarikat itu semakin merudum akibat perbuatan bapa saudaranya yang tamak, Sam tetap mempertahankan pendiriannya namun menyelamatkan syarikat itu dengan caranya sendiri.
Tron Legacy
Satu hari, Alan datang ke rumahnya untuk memujuk Sam menerajui syarikat itu serta memberitahu dia menerima pesanan ringkas melalui nombor 'pager' milik Kevin. Didorong perasaan ingin tahu, Sam ke arked permainan milik keluarganya dan menemui pejabat bawah tanah yang menjadi pusat penyelidikan bapanya.

Tanpa mengetahui apa yang berlaku dan dengan cara tidak sengaja, Sam dibawa ke dunia The Grid yang dihasilkan bapanya dua dekad lalu. Di situ, Sam berdepan dengan program permainan digital yang dibina bapanya. Tekad untuk terus hidup, Sam terpaksa berlawan dalam setiap permainan kalah-mati yang diatur program CLU 2, versi baru Kevin yang terlalu taksub pada kesempurnaan.

Seribu Kali Cinta (TV3)
Tarikh Tayangan : 15 November 2010,
Hari Tayangan : Isnin hingga Khamis,
Masa Tayangan : 6.30petang
Episode : 24 episod
Pelakon: Kamal Adli, Intan Ladyana, Marsha, Abu Bakar Omar, Rozie Othman, Cat Farish, dan Nor Kairiah
Sumber : Budiey.com
Seribu Kali Cinta

Sinopsis Seribu Kali Cinta (TV3)

Nizam pada asalnya yang mahu bercuti di Pulau Aman telah terpikat dengan Miasara di situ. Walaupun mereka serasi bersama namun apa yang dilakukan oleh Miasara pada hari ini akan dilupakan pada hari keesokannya. Justeru, Nizam hanyalah seorang yang tidak dikenali bagi Miasara apabila menjelang pagi esok.

Ayah Nizam, Hisyam mendesak Nizam agar pulang ke Kuala Lumpur bagi menguruskan syarikat beliau. Baginya, Nizam masih belum matang dan serius dalam hidupnya. Ibu bapa Miasara juga tidak yakin dengan hubungan Nizam dan Miasara lalu mereka pun menasihatinya agar melupakan hasrat untuk mengahwini Miasara.
Seribu Kali Cinta
Nizam tekad untuk mencintai Miasara dengan sepenuh hati walaupun dia perlu melafazkan seribu kali cinta kepada gadis idamannya. Bagi membantu memulihkan ingatan Miasara, Nizam telah merakamkan hubungan mereka. Miasara terharu dengan kesabaran Nizam namun masih tiada perubahan dalam memulihkan keadaannya.
Seribu Kali Cinta
Nizam tidak sanggup untuk meninggalkan Miasara. Dia yakin dengan naluri hatinya dan amat menyayangi Miasara. Apakah Nizam sanggup memikul tanggungjawab sebagai seorang suami yang terpaksa melayan karenah isteri yang akan melupakan siapa dirinya setiap pagi? Saban hari, Nizam perlu mengulangi perbuatannya bagi memenangi hati Miasara. Dia amat mengharapkan bahawa dapat melihat senyuman manis dan teguran Miasara pada setiap pagi dan bukannya takut, bingung dan kekalutan.


Download Seribu Kali Cinta – Episod 01
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2
Mediafire Part 1 - Part 2
4Shared Part 1 - Part 2 - Part 3

Download Seribu Kali Cinta – Episod 02
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2
Mediafire Part 1 - Part 2
4Shared Part 1 - Part 2 - Part 3


Download Seribu Kali Cinta – Episod 03
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2
Mediafire Part 1 - Part 2
4Shared Part 1 - Part 2 - Part 3


Download Seribu Kali Cinta – Episod 04
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2
Mediafire MKV Part 1 - Part 2
4Shared Part 1 - Part 2 - Part 3

Download Seribu Kali Cinta – Episod 05
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2
4Shared Part 1 - Part 2 - Part 3

Download Seribu Kali Cinta – Episod 06
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2
4Shared Part 1 - Part 2 - Part 3


Download Seribu Kali Cinta – Episod 07
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

4Shared Part 1 - Part 2 - Part 3

Download Seribu Kali Cinta - Episod 08

Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

4Shared Part 1 - Part 2 - Part 3

Download Seribu Kali Cinta - Episod 09

Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

4Shared Part 1 | Part 2 | Part 3


Download Seribu Kali Cinta – Episod 10
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 11
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 12
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 13
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 14
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 15
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 16
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 17
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 18
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 19
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 20
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 21
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 22
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 23
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Download Seribu Kali Cinta – Episod 24 – LAST EPISODE
Hotfile Part 1 - Part 2
Fileserve Part 1 - Part 2

Family Outing
Family Outing (Variety 2008-2010)
Family Members:
Yoo Jae Suk
Lee Hyori
Yoon Jong Shin
Kim Soo Ro
Park Hae Jin
Daesung (Big Bang)
Park Shi Yeon
Kim Jong Kook
Lee Chun Hee
Park Ye Jin
Episod : 85 Eps
Sumber: lovelydramakorea.blogspot.com

Sinopsis Family Outing (Variety 2008-2010)

Family Outing adalah variety show yang paling popular di korea dan telah memenangi beberapa TV award. Member dari Family Outing adalah Yoo Jaesuk, Yoon Jongshin, Kim Suro, Lee Chunhee, Lee Hyori, Park Yejin, dan Kang Daesung. Lalu mulai eps 19 bertambah Kim Jong Kook. Dan pada eps 52 Lee Chunhee dan Park Yejin meninggalkan FO digantikan oleh Park Shi Yeon dan Park Haejin di eps berikutnya. Family Outing juga akan menjemput seorang artis untuk menjadi salah seorang member family untuk setiap 2 episode.

Family Outing
Awalnya Yoo Jae Suk sebagai MC akan menelpon anggota FO untuk datang ke suatu tempat. Dan semua anggota FO + Guest berkumpul di tempat itu. Mereka menuju rumah seorang Nenek yang tinggal di daerah itu dengan mengikuti peta yang di gambar oleh si Nenek. Setelah sampai di rumah si Nenek, maka si Nenek pun langsung pergi untuk berlibur dan menitipkan rumahnya pada para anggota FO. Sebelum pergi, si Nenek sudah menuliskan tugas-tugas yang harus dilakukan oleh member FO untuk dikerjakan selama si Nenek pergi. Tugasnya bermacam-macam. Seperti memberi makan hewan ternak si Nenek. Atau memancing ikan, Atau memanen sayuran dan buah di kebun Nenek, dll.
Family Outing
Setelah membacakan tugas-tugas itu, mereka pun langsung mengerjakan tugas pertama. Setelah selesai mereka akan mengadakan game yang biasanya di bagi menjadi 2 kelompok. Cara memilih anggota kelompoknya dengan cara 2 orang melakukan suit dan yang menang suit dapat memilih anggota yang akan menjadi kelompoknya. Setelah game selesai, mereka bersama2 memasak bersama untuk makan malam.

Setelah memasak selesai mereka akan makan malam bersama. Setelah itu penentuan rangking untuk posisi tidur mereka. Yang rangking tertinggi akan tidur disamping member perempuan dan rangking terendah akan tidur dekat pintu. Yang menentukan rangking member lelaki adalah member perempuan, begitu juga sebaliknya. Namun cara penentu rangking ini diubah menjadi game yang nantinya bagi yang kalah akan medapat denda iaitu mengerjakan tugas pagi.
Family Outing
Esok paginya, diadakan game lagi. Yang kalah pada game ini akan bertugas memasak sarapan pagi. Dan orang yang terpilih membuat sarapan itu boleh memilih 2 orang yang membantunya dalam membuat sarapan. Selama yang 3 orang ini membuat sarapan, anggota yang lain pun kembali tidur dan akan dibangunkan kembali setelah sarapan siap. Setelah semua anggota sarapan maka saatnya untuk menunggu si pemilik rumah kembali
Family Outing

Artis Jemputan

EP 01-02 - Kim Dong Wan (Shinhwa)
EP 03-04 - Brian (Fly to the Sky)
EP 05-06 - Park Hae Jin
EP 07-08 - G-dragon (Big Bang) & Shin Sung Rok
EP 09-10 - Junjin (Shinhwa)
EP 11-12 - Lee Jin Wook
EP 13-14 - Lee Hong Ki (FT Island) & Tae Yeon (SNSD)
EP 15-16 - Shin Hye Sung (Shinhwa)
EP 17-18 - U-Know Yunho & Xiah Junsu (DBSK)
EP 19-20 - Kim Jong Kook (Permanent Member since this episode)
EP 21-22 - Bi Rain
EP 23-24 - Cha Tae Hyun
EP 25-26 - Lee Soo Kyung
EP 27-28 - Jang Hyuk (Christmas SP)
EP 29 - X Files 2008 (cont. from Jang Hyuk episode)
EP 30-31 - Song Chang Eui
EP 32-33 - Daniel Henney
EP 34-35 - TOP (Big Bang)
EP 36-37 - Yoona (SNSD)
EP 38-39 - Lee Bum Soo
EP 40-41 - Hwang Jung Min
EP 42-43 - Kim Won Hee
EP 44-45 - Cha Seung Won
EP 46-47 - Son Dam Bi
EP 48-49 - Lee Jun Ki
EP 50-51 - Yoshihiro Akiyama
EP 52-53 - No Guest (Departure of Park Yejin and Lee Chunhee)
EP 54-55 - Introduction of New Family members - Park Shi Yeon and Park Hae Jin
EP 56-57 - Kim Min Joon and Ji Sang Ryul
EP 58-59 - Song Ji Hyo
EP 60-61 - Choi Soo Jong
EP 62-63 - Shin Hyun Joon
EP 64-65 - Kim Hyun Joong(SS501) & Seungri (Big Bang)
EP 66-67 - Cha Tae Hyun & Jang Hyuk
EP 68-69 - Ha Ji Won
EP 70-71 - Lee Seung Chul
EP 72-73 - Sandara Park (2NE1) & UEE (After School)
EP 74-75 - Lee Kyung Shil
EP 76-77 - JYP & Seo In Young
EP 78 - X Files 2009 (cont. from JYP episode)
EP 79-80 - Jo Han Seon & Kim Sung Soo
EP 81-82 - Tiffany (SNSD) & Nicole (Kara)
EP 83-84 - Season Finale (all family gathering - Park Yejin, Lee Chunhee, Park Shiyeon)
EP 85 - Family Awards

SAPA TAHU WEBSITE NAK DOWNLOAD FULL EPISODE Family Outing (Variety 2008-2010)??



Sinopsis 4 Madu (sinemamalaysia.com)

Kisah bermula apabila Azlan, Seorang pekerja biasa di sebuah chalet, menerima sepucuk surat memintanya untuk hadir ke pejabat guaman di Kuala Lumpur. Walaupun musykil, Azlan nekad pergi ke pejabat guaman itu bersama temanya, Firdaus.

Setibanya disana, Azlan diperkenalkan dengan adik tirinya, Azrul, buat pertama kalinya. Mereka berdua memang terlalu berbeza kerana Azrul seorang ahli perniagaan yang berjaya. Di pejabat guaman tersebut, En. Zahrin Ishak, membacakan wasiat yang telah ditinggalkan oleh arwah ayah mereka. Harta-harta wasiat tersebut yang bernilai RM 50 Juta itu akan menjadi hak milik mereka sekiranya mereka dapat memenuhi syarat-syarat wasiat tersebut.

Setelah kedua-duanya setuju, peguam tersebut telah membacakan wasiat pertama iaitu, mereka harus mecari isteri dalam tempoh 3 minggu serta calon isteri itu mestilah anak yatim piatu. Setelah kedua-dua pihak bersetuju, mereka pun menandatangani kontrak yang terlibat serta diberikan wang sebanyak RM 10 Ribu.

Setelah memenuhi syarat-syarat pertama, mereka pun terbayang RM 50 Juta yang akan mereka perolehi. Keesokan harinya, Azlan dan Azrul bersama isteri masing-masing sudah pun terpacak di pejabat peguam untuk menuntut harta mereka.
Ternyata, angan-angan mereka untuk menjadi OKB meleset.

Kini tiba masanya untuk syarat yang kedua, iaitu, mereka perlu memperisterikan wanita yang buta. Dapatkah mereka memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan ? Apakah syarat-syarat yang seterusnya ? Dan apakah kesudahan Azlan, Azrul dan isteri-isteri mereka..?


DOWNLOAD 4 MADU
Mediafire
part 1- http://www.mediafire.com/?yot3t75u3cjxwt6
part 2- http://www.mediafire.com/?ce564k530x3ccn0
part 3- http://www.mediafire.com/?fqcc67zhmuhxj8a

Damping Malam
Tarikh Tayangan : 30 Disember 2010
Pelakon: Amy Mastura, Erynne Erynna, Ahmad Idham, Azizah Mahzan, Eizlan Yusof, Putri Mardiana
Sumber : Sinemamalaysia.com
filem Damping Malam

DOWNLOAD DAMPING MALAM
HOTFILE = DOWNLOAD
Kreadit: jiwang.org

Sinopsis Damping Malam

Mengisahkan WADI (36) dengan isterinya KU KHALIRA (32) yang sudah 14 tahun mendirikan rumahtangga. Mereka dikurniakan seorang saja anak perempuan kini berusia 13 tahun bernama NURAIZA. Hidup mereka serba moden. Cara hidup mereka agak terbuka dan bebas. NURAIZA pula anak yang ceria, bijak, walaupun anak tunggal tetapi dia nampak matang dalam dunianya. Disebabkan ibu dan ayahnya hidup lebih mengutamakan duniawi, maka landas agama mereka agak kurang. NURAIZA diasuh oleh ibu saudara KU KHALIRA yang tinggal bersama mereka yang dipanggil UMI SIAH(45) oleh NURAIZA. UMI SIAH seorang yang serius tetapi nampak tenang. Seakan ada rahsia disimpan sendiri-sendiri. UMI SIAH sangat menjaga NURAIZA kerana dia tahu keistimewaan yang NURAIDA ada. KU KHALIRA sentiasa menjadi bualan kegemaran para wanita yang mengenalinya kerana begitu pandai menjaga rumahtangga. KU KHALIRA dan WADI selalu melakukan yang rasional dalam apa jua hal, tidak mempercayai hal mistik, tidak membimbing keluarga ke arah agama.
filem Damping Malam
Kisah bermula semasa minggu orientasi NURAIZA yang berjaya masuk ke asrama penuh. Ia menjadi kebanggaan buat WADI tetapi ada sedikit kebimbangan buat KU KHALIRA yang katanya ia tidak pernah berpisah dengan anak tunggalnya itu. Ada gangguan di asrama dan sasarannya ialah NURAIZA. Selama ini NURAIZA tidak pernah melalui pengalaman menyeramkan itu, maka datang trauma dalam dirinya. Dia tidak pernah diajar dengan doa atau ayat melindungi dirinya maka NURAIZA jadi tidak menentu dan gangguan tetap berterusan bukan saja kepada dia tetapi juga kawan-kawan yang ada dekat dengannya. Di sana juga dia mengenali rakan sebilik dan sekelasnya, HASNI dan SYARIFAH.
filem Damping Malam
Dia juga mengenali seterunya yang sentiasa kurang senang dengannya iaitu ERNA dan NADIA yang tua dua tahun daripadanya tetapi bilik mereka berhampiran. NURAIZA belajar mendekatkan diri dengan pendidikan Islam bersama HASNI dan SYARIFAH. Gangguan tetap ada. Datang pula kenakalan ERNA dan NADIA yang mahu mengenakan NURIZA, lalu mereka main seru roh guna papan ouiji, maka NURAIZA mula nampak seorang budak perempuan yang sebaya dengannya berlegar sekitar asrama.

Yang menakutkannya, budak itu sentiasa tunduk, tidak pernah nampak wajahnya dengan jelas tetapi setiap kali dia berjalan, dia akan seret kaki dan ada darah sedikit-sedikit menitik ke lantai dari tangan kanan dan kirinya. NURAIZA saja yang nampak dan ia semakin menakutkan NURAIZA sehingga membuatkan NURAIZA histeria. Bagi ERNA pula itu semua lakonan dan tipu helah NURAIZA untuk tarik perhatian. Sehinggalah ERNA dan NADIA sendiri diganggu tetapi dengan makhluk halus yang lebih menakutkan. WADI dan KU KHALIRA dimaklumkan, mereka datang dan bawa NURAIZA pulang untuk merawatnya. UMI SIAH terlalu menjaga keselamatan NURAIZA maka tegas tidak benarkan NURAIZA ke asrama semula tetapi WADI tidak setuju. KU KHALIRA sedih dan bimbang melihatkan anaknya sudah tidak ceria seperti dahulu. NURAIZA beritahu apa yang dia nampak tetapi WADI tidak percaya. Apabila NURAIZA sudah sembuh, dia pulang semula ke asrama dan gangguan tetap datang setiap malam dan di asrama tidak aman lagi sejak NURAIZA ada di sana.
filem Damping Malam
Apabila NURAIZA tidak ada semula di rumah, rumah WADI tidak sama seperti dulu, kesuraman terasa, ada gangguan yang NURAIZA lalu, juga menganggu penghuni rumah WADI. KU KHALIRA mengesyaki UMI SIAH ada muslihat lain dan gangguan yang datang pada anaknya disebabkan niat jahat UMI SIAH, kerana apabila dia beritahu suaminya, keturunan ibu saudara dan arwah ibunya iaitu RAJA SARAH pernah menggunakan pendamping menjaga keluarga tetapi dia tidak pernah suka dan tidak percaya semua itu. WADI mula mengesyaki juga UMI SIAH sehingga ada insiden yang berlaku buatkan WADI percaya UMI SIAH mahu menganiaya keluarganya lalu dia menghalau UMI SIAH dari rumah. UMI SIAH cuba terangkan keadaan sebenar tetapi WADI tidak mahu dengar dan tidak mahu tahu. Kemudian datang tetamu baru di rumah mereka.
filem Damping Malam
USTAZ BAKRI(36) ialah sahabat lama WADI sejak dibangku sekolah. Dia baru balik dari kerjanya di Mesir. USTAZ BAKRI terasa unsur negatif itu di rumah WADI dan meminta WADI banyakkan solat di dalam rumah dan amalan agama semula yang sudah jauh ditinggalkannya. Apabila WADI yang sering diganggu itu, mula cuba berjinak mengenal diri kembali dalam agama Islam, amukan berlaku dan dia mula nampak apa yang selama ini dia tidak pernah nampak. Nantikan kesudahannya dalam DAMPING MALAM…


5 DISEMBER (TV9)
Tarikh: 29 Disember 2020,
Hari: Rabu
Masa: 9.30 malam
Sumber: Budiey.com
Umie Aida

Sinopsis 5 Disember (TV9)

Mastura lakonan Umie Aida dan Aidil yang dilakonkan oleh Aqasha, telah bercadang untuk melangsungkan perkahwinan pada 5 Disember. Aidil telah mendapat pekerjaan tetap di Kuala Lumpur dan Mastura juga telah meminta Aidil mencarikan pekerjaan untuknya di sana supaya dapat membantu Aidil apabila berkahwin kelak. Mastura bertambah gembira apabila mendapat tawaran di Kuala Lumpur dan diminta untuk menghadirkan bagi sesi temuduga pada hari raya ketiga. Ibu Mastura meminta temuduga itru ditangguh seelok-eloknya selepas mereka berkahwin tetapi Mastura terlalu teruja dan tidak sabar untuk ke Kuala Lumpur. Mastura akhirnya bertolak dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur.
Aqasha
Aidil juga setia menunggu Mastura di stesen bas namun sehingga pukul 12 tengah malam, Mastura tidak juga muncul. Ini membuatkan Aidil berasa amat risau. Keadaan menjadi semakin tegang apabila ibu bapa Mastura mendapat panggilan daripada polis meminta mereka mengecam mayat yang dijumpai di tempat pembuangan sampah. Mastura telah dirogol, diliwat dan akhirnya dibunuh. Aidil terutamanya keluarga Mastura berasa amat kecewa dan sedih apabila mendapati mayat tersebut adalah Mastura.

Kekecewaan ini juga dikongsi bersama kakak sulung Mastura iaitu Laily Mastika, seorang peguam yang handal dan adik bongsunya Mohd Kasturi, seorang peniaga berjaya. Mastika bersumpah untuk mencari keadilan bagi adik kesayangannya yang dibunuh kejam. Pihak polis menahan seorang pemandu bas bernama Asmad namun Asmad tidak mengaku dengan kesalahannya. Namun akhirnya Asmad mengaku telah diupah dan berpakat dengan seorang lelaki bernama Firdaus, lelaki yang telah merogol dan membunuh Mastura. Siapakah lelaki bernama Firdaus ini? Adakah dia mengenali Mastura?

Jangan lupa saksikan tele-file berjudul 5 Disember yang penuh dengan tragis dan kisah menyayat hati yang turut dijayakan oleh Aaron Aziz, arahan Erma Fatima.

Dia Atilia (Astro Prima)
Pelakon: Zamarul Hisham, Fasha Sandha, Almy Nadia,
Episode: 26 episod
Tarikh: 30 November 2010
Hari: setiap Selasa
Masa: 10 malam
Sumber: Berita harian

Dia Atilia
Sinopsis Dia Atilia

Perjalanan cerita diambil sepenuhnya kisah dalam KKHH. Meskipun Dia Atilia diinspirasikan dari KKHH, ia pasti akan menyentuh hati penonton dengan garapan cerita yang lebih sempurna dan dibuat dalam persekitaran budaya Melayu dan masyarakat setempat. Ditambah pula percintaan adalah perkara universal dan setiap manusia mencari cinta dalam hidup mereka.
Dia Atilia
Dia Atilia mengisahkan si tomboi Atilia dan Faizal sahabat baik di kolej. Keakraban itu menimbul rasa cinta di hati Atilia terhadap Faizal, tetapi Faizal pula menyukai rakan sekolej yang lebih jelita dan feminin daripada Atilia iaitu Hani.
Dia Atilia
Lantas, sebaik tamat pengajian di kolej, Faizal dan Hani berkahwin dan mereka dikurniakan cahaya mata bernama Amani. Jodoh suami isteri itu tidak panjang apabila Hani meninggal dunia selepas terbabit dengan kemalangan dalam usahanya untuk menyelamatkan Amani dari dilanggar kereta. Selepas bertahun tidak bertemu dengan Atilia, akhirnya Faizal dan Atilia bertemu semula yang tentu sekali mencuit kembali kenangan lama antara mereka berdua.

Paris Hilton My New BFF (8TV)
TARIKH SIARAN: 7 DISEMBER 2010
HARI: SELASA
MASA: 10.30 MALAM
EPISOD: 10 EPISOD
SUMBER: BUDIEY.COM

Paris Hilton My New BFF
Sinopsis Paris Hilton My New BFF (8TV)

Bukan mudah untuk tinggal sebumbung dengan orang asing yang punya banyak ragam dan perangai yang berbeza. Pasti berlaku kekecohan dan huru-hara. Namun drama sebegini dapat anda lihat di dalam siri realiti Paris Hilton’s My New BFF! Inilah masanya untuk menguji kebijaksanaan, kesetiaan, tingkah-laku, kemahiran berpesta serta kecantikkan diri disamping berpeluang untuk menjadi kawan rapat (BFF) Paris Hilton.

Brittany merupakan pemenang Paris Hilton’s My New BFF untuk musim yang pertama dan Paris merasakan bahawa dia telah bertemu dengan rakan karibnya yang sebenar. Namun tanggapannya tersasar kerana setelah membawa Brittany ke dalam dunianya yang penuh dengan kemahsyuran serta berpesta di kelab-kelab mewah, Brittany telah berubah dan tidak lagi menjadi rakan yang Paris harapkan. Kini Paris terpaksa melepaskan Brittany, “Saya masih sayangkan dia, saya masih percayakan dia tetapi manusia selalu lupa diri dan cepat berubah,” kata Paris.

Kini Paris tinggal bersendirian mencari ‘BFF” yang baru. Tiga belas (13) orang gadis dan seorang jejaka mencuba nasib untuk menggantikan tempat Brittany. Sekali lagi Paris akan menguji mereka dari segi perwatakan dan personaliti serta gaya mereka berfesyen. Hanya seorang dari mereka yang layak untuk mendapat gelaran daripada Paris Hilton sebagai “kawan baik” (my new BFF).
Paris Hilton My New BFF
Semua perkara yang anda minat tentang musim pertama Paris Hilton’s My New BFF akan anda dapat di dalam musim terbaru ini. Paris sentiasa memerhati gelagat kesemua peserta yang bakal menjadi kawan karibnya dan penonton juga berpeluang mendegar pendapat Paris mengenai setiap peserta dari kamar tidurnya sendiri. Paris juga akan menilai mereka melalui cara mereka menyesuaikan diri di dalam kehidupan serta budaya seorang selebriti. Mereka mempunyai banyak masa untuk mempengaruhi keputusan Paris. Siapa yang bakal memenangi hati waris hotel Hilton ini?

Hanya seorang pemenang sahaja yang akan dipilih dalam rancangan Paris Hilton’s My New BFF. Empat belas orang peserta yang mempunyai pelbagai ragam tiggal di bawah satu bumbung pasti membangkitkan kekecohan. Sekuat mana pun pakatan di antara mereka pasti ada yang berpaling tadah. Penonton dapat melihat pelbagai ragam manusia, drama dan aksi yang mengjengkelkan dalam siri ini.

Jangan ketinggalan untuk menonton musim ke-2 Paris Hilton’s My New BFF yang akan menemui anda setiap Selasa jam 10.30 malam, bermula 7 Disember 2010 hanya di saluran hip 8TV!


Cuti-Cuti Cinta
Pengarah : Ahmad Idham
Syarikat Penerbit : MIG Production Sdn. Bhd.
Bahasa : Bahasa Melayu
kategori : Filem Cereka
Genre : Cinta, Keluarga, Pengembaraan
Klasifikasi : U - Untuk tontonan umum
Tarikh Tayangan : 21 Oktober 2010
Durasi : 86 min
Pelakon
Farid Kamil - Omar Rudy (Pelakon Utama)
Nora Danish - Eeva Eliana (Pelakon Utama)
Cat Farish - Encik Mahmood (Pelakon Utama)
Zaibo - Tan Sri Zaini (Pelakon Pembantu)
Azizah Mahzan - Puan Sri Salmah (Pelakon Pembantu)
Kazaar Saisi - Bapa Omar Rudy (Pelakon Pembantu)
Zed Zaidi - Remy (Pelakon Pembantu)
Sumber : sinemamalaysia.com


Sinopsis Cuti-Cuti Cinta

Eava Ealiana merupakan seorang pengarah disebuah syarikat kepunyaan bapanya, Tan Sri Zaini. Sebagai anak tunggal kesayangan, Eava dilimpahi dengan penuh kasih sayang dan kemewahan. Apabila dewasa, Eava yang berkelulusan luar negeri bekerja di syarikat ayahnya. Eava merupakan seorang yang terlalu cerewet tentang segala-galanya, sombong dan suka membangga diri. Sering membebel jika tidak puas hati dan sangat tegas. Pekerja-pekerjanya lebih takutkan Eava berbandibng ayahnya. Tan Sri Zaini mempunyai seorang kawan rapat, Datuk Hamzah yang mempunyai seorang anak lelaki, Remy. Remy seorang playboy yang cuma tahu menghabiskan harta ayahnya sahaja. Remy dan Eava disatukan atas tujuan perniagaan dan niat Datuk Hamzah membolot harta Tan Sri Zaini.

Suatu hari Eava terserempak dengan Remy yang sedang bermesra bersama seorang wanita. Eava marah, lalu menumbuk Remy dan terus berlalu. Kecewa dengan tindakan Remy, Eava memandu keretanya tanpa tujuan lain, hanya semata-mata ingin melarikan diri daripada Remy dan masalah yang dihadapinya. Dia terus memandu sehingga sampai di sebuah hotel di tepi pantai. Setelah membuat tempahan, Eava masuk ke bilik tetapi tidak berpuas hati dengan keadaan bilik hotel itu. Dia memanggil pengurus hotel itu, En. mahmod dan memberi komen terhadap berberapa perkara. En. Mahmood mengarahkan pekerjanya, Fausrina dan Maliqurrahman melakukan perkara-perkara yang di komen oleh Eava. Walaupun sudah dibetulkan, Eava masih tidak berpuas hati dan terus memberi komen. En. Mahmood yang tidak tahan dengan bebelan Eava turun ke kaunter. Omar Rudy seoarang lagi pekerja yang menawarkan dirinya untuk memuaskan hati Eava. Eava menyuruh Omar Rudy membuat apa sahaja mengikut suaka hatinya dan Omar hanaya membuat tanpa membantah. Akhirnya Eava berpuas hati dengan biliknya itu.

Esoknya, Eavamemandu keretanya mengelilingi kawasan hotel. Eava sampai di sebuah kampung nelayan dan ternampak Omar rudy, Fausrina, Maliq dan Kris Dayana di dalam bot sedang besiap-siap sedang bersiap-siap untuk pergi ke laut. Eava bertanya apa yang mereka buat dan mereka hanya memberitahu Eava mereka tinggal di kampung dan menjadi nelayan membantu bapanya selain dari bekerja di hotel tersebut. Eava seperti menyindir Omar Rudy dengan mengatakan mereka terpaksa melakikukan dua kerja untuk mencari makan. Eava juga memperkecilkan kerja nelayang kerana menurut Eava, kerja nelayan adalah satu kerja yang mudah kerana tidak perlu berfikir jika dibandingkan dengan kerjanya sebagai pengarah syarikat. Omar Rudy mencabar Eava mengikutnya pergi ke laut menangkap ikan. Eava bersetuju. Maka mereka pun pergi ke laut untuk menangkap ikan dan Eava mengalami berbagai-bagai kesukaran dan berlaku berbagai-bagai perkara lucu. Sejak hari itu, banyak lagi kejadian yang berlaku akibat pertentangan gaya hidup dan pemikiran dua golongan ini. Eava masih lagi dengan sikap berkeras hati dan sentiasa mencari jalan mengenakan Omar Rudy dan kawan-kawanya.

Suatu hari Eava memberitahu En. Mahmood yang dia perlukan seorang untuk mengiringinya semasa berada di hotel itu. En. Mahmood bersetuju. Eava mahukan Omar Rudy menjadi pengiringnya. Ini menimbulkan kemarahan kawan-kawannya. Fausrina mula sedar yang Omar Rudy seperti sukakan Eava walaupun Omar tidak menyatakannya. Fausrina dalam diam sukakan Omar Rudy tetapi kerana persahabatan mereka yang akrab dia menyembunyikan perasaannya. Fausrina mula cemburukan Omar Rudy dan Eava. En. Mahmood menyedari perubahan Fausrina itu lalu menyuruh Fausrina memberitahu tentang isi hatinya tetapi dia tidak mahu. Dalam masa yang sama En. Mahmood sukakan Kris Dayana tetapi malu untuk menyatakannya.

Sementara itu di Kuala Lumpur, ibu bapa Eava dan Remy sibuk mencari Eava. Setelah mereka mengetahui dimana Eava berada. Mereka segera pergi ke hotel tersebut. Tiba di hotel tersebut, En. Mahmood memberitah mereka, Eava dan Omar Rudy pergi ke lautdan jika mereka ingin mengetahui lebih lanjut, mereka harus berjumpa ibu bapa Omar Rudy. Mereka pergi ke kampung nelayan dan berjumpa dengan ibu bapa Omar Rudy . Eava dan Omar Rudy berjalan-jalan mengelilingi pulau-pulau yang ada di sekitar itu dengan menaiki bot. Tiba-tiba di tengah laut, bot mereka rosak.

Oleh kerana cuaca tidak elok dan angin yang kuat, tiba-tiba bot mereka dipukul ombak yang kuat, rosak dan terdampar di sebuah pulau yang tiada orang. Omar Rudy hubungi Kris tetapi Kris memberitahu bantuan hanya akan sampai esok kerana cuaca tidak elok. Jadi mereka hanya menunggu sampai hari esok.remy bertambah geram dan mula menyalahkan semua orang dab Tan Sri Zaini dan Puan Sri malu dengan sikap Remy. Di pulau itu, mulut Eava hanya membebel menyalahkan Omar Rudy tetapi Omar tetap bersabar. Omar Rudy mula mencari makanan, membuat tempat untuk mereka berteduh tetapi Eava tetap membebel kerana terpaksa makan dan bermalam di situ. Apa yang Eava pelik mengenai sikap Omar Rudy yang tenang. Dapatkah Omar Rudy melembutkan hati Eava Eliana, dan dapatkah Fausrina, Kris Dayana dam Maliqqurahman menerima Eava? Kesudahannya terjawab di dalam Cuti-cuti Cinta...



DOWNLOAD Cuti-Cuti Cinta
Mediafire:

http://www.mediafire.com/?vo80gqvuqcortw2
http://www.mediafire.com/?gpsfpkx5pogez8i


Hotfile:

http://hotfile.com/dl/92284322/cb0d207/Cuti2.Cinta.DVDrip.2010.rmvb.001.html
http://hotfile.com/dl/92284417/4efbdf3/Cuti2.Cinta.DVDrip.2010.rmvb.002.html

Astro Fiesta (saluran 110)
Program: 14 program.
Selama: 7 hari. (free)
sumber: BUDIEY.COM

Bagi menyambut perayaan akhir tahun dan tahun baru yang akan menjelang tidak lama lagi, Astro tidak mahu ketinggalan dalam meraikan para pelanggannya dengan menghadiahkan 14 buah program selama 7 hari melalui sebuah saluran percuma untuk tempoh terhad; Astro Fiesta (saluran 110) yang akan bersiaran dari 27 Disember 2010 hingga 2 Januari 2011.

Hebatnya; Astro Fiesta akan memberi kelebihan kepada semua jenis pelanggan apabila pelbagai program Inggeris, Bahasa Melayu, Bahasa Cina dan Bahasa Tamil yang terpilih akan disediakan dalam bentuk definisi biasa dan tinggi untuk kelebihan para pelanggan Astro Byond.

Pelbagai program menarik akan menanti anda seperti telefilem Rendang Tok Wan serta filem-filem hebat seperti New Police Story, Shinjuku Incident, Raavanan, Sivaji The Boss dan 3 Idiots dijangka akan mendapat sambutan Hangat.

Para penggemar siri konsert pula pasti akan terpesona dengan rangkaian program konsert antarabangsa dan tempatan oleh artis-artis ternama yang disediakan sepanjang tempoh terhad ini. Di antara rakaman-rakaman konsert yang akan menanti para penonton ialah seperti Konsert Sheila Majid – 25 Years At The Top With The MPO, MTV World Stage: Live in Malaysia, Kim Jeong – Eun’s Chocolate Concert, Hit Man: David Foster and Friends, Josh Groban Awake LIVE, Michael Buble Caught In The Act, Andre Rieu at Schonbrunn Vienna dan Gorls Aloud Tangled Up LIVE 2008.

Jangan lupa untuk saksikan saluran Astro Fiesta (saluran 110) bermula pada 27 Disember 2010 hingga 2 Jan 2011bagi menambahkan kerancakkan musim perayaan.

KONSERT SHEILA MAJID -25 YEARS AT THE TOP BERSAMA MPO
Genre: Konsert
Tayangan Perdana: 12.00 tengah malam
Tarikh: 27 Disember 2010
Orkestra Filharmonik Malaysia meraikan ulangtahun ke-25 Sheila Majid sebagai penyanyi dengan sebuah persembahan eksklusif yang menggabungkan penyanyi berprestij ini dengan sebuah kumpulan orkestra pada hari Jumaat, 1 Oktober 2010.

Menampilkan pelbagai lagu kegemaran daripada koleksi albumnya termasuklah intrepetasi terhadap lagu-lagu popular Tan Sri P. Ramlee serta alunan lagu klasik pastinya mampu memikat penonton untuk terus terpesona dengan Sheila Majid mengimbas perjalanan seninya selama ini. Konsert ini merupakan pengalaman muzik yang julung kalinya diadakan di Kuala Lumpur sempena sambutan 25 tahun Sheila Majid dalam industri hiburan.

Sivaji The Boss (2)

SIVAJI THE BOSS
Genre: Film
Bahasa: Tamil
27/12/10
Sivaji pulang dari Amerika Syarikat ke Chennai sebagai seorang arkitek sistem perisian. Dia membawa pendapatannya yang berjumlah sehingga 200 crore, dengan niat untuk membina sebuah badan kebajikan, Yayasan Sivaji. Organisasi ini bertujuan membina hospital dan institusi pendidikan untuk digunakan oleh masyarakat miskin tanpa dikenakan bayaran. Adiseshan, seorang usahawan yang sangat berpengaruh, melihat Yayasan Sivaji sebagai musuh perniagaannya. Sementara itu, Sivaji jatuh cinta dengan seorang gadis bernama Tamizhselvi. Pada mulanya, keluarga Tamizhselvi bimbang dan marah dengan kesombongan keluarga Sivaji. Tamizhselvi menolak untuk bertunang demi Sivaji, namun dia berjaya menenangkan kebimbangannya dan meyakinkan dirinya untuk mengahwini Sivaji. Adiseshan mempersendakan Sivaji dan mencabarnya untuk bertahan dengan hanya memberinya wang syiling satu rupee. Pada plot yang berlainan, Sivaji menetapkan untuk mengubah nasibnya dan membalas dendam terhadap Adiseshan. Melalui hanya satu panggilan telefon, dia menganggarkan bahawa memperoleh sehingga dua ribu juta INR secara haram, wang tanpa cukai dari seluruh negara. Sivaji melaporkan kepada Jabatan Cukai Pendapatan tentang butiran wang haram yang dimiliki. Musuhnya berusaha untuk mengetahui cara dia menukar wang haram mereka ke bentuk yang boleh digunakan dengan mengancam Tamizhselvi untuk membahayakan kehidupan Sivaji. Kerana takut, dia mendapatkan semua maklumat mengenai pelbagai transaksi wang kepada pihak berkuasa. Dengan bukti rapi, Sivaji ditangkap dan kembali adegan ke permulaan filem dengan Sivaji di penjara. Di situlah dia diseksa dan rancangan dibuat untuk membunuhnya.

Pelakon: Rajinikanth, Shriya Saran, Suman, Vivek, Raghuvaran and Nayantara.

MTV WORLD STAGE: LIVE IN MALAYSIA
27/12/10
MTV World Stage kembali ke Malaysia dengan memberi peluang kepada peminat untuk menonton persembahan muzikal terhebat dunia! Barisan artis terbaik bakal menggegarkan pentas muzik seperti Bunkface, Katy Perry, Tokio Hotel dan Wonder Girls. Bukan itu saja, konsert terbuka menampilkan tujuh kumpulan muzik iaitu Kasabian, The All-American Rejects, Boys Like Girls, Hoobastank, Pixie Lott, Raygun dan Estranged. World Stage merupakan konsert yang ditungguh-tunggu oleh peminat muzik untuk merasi pengalaman berhibur dengan artis terbaik dunia dengan hanya menontonnya di televisyen.

SHINJUKU INCIDENT
Genre: Film
Bahasa: Mandarin
27/12/10

Steelhead bekerja sebagai seorang pemandu truk di China yang memasuki Jepun untuk mencari kekasihnya Xiu-xiu. Dia tinggal bersama rakan karibnya Jack (Daniel Wu) yang juga merupakan pendatang asing dari China. Apabila Steelhead hampir berputus asa mencari Xiu-xiu dan mengetahui bahawa kekasihnya itu sudah berkahwin dengan wakil pemimpin Jepun,Eguchi. Dia membuat keputusan untuk terus menetap di Jepun dan meningkatkan taraf hidup dirinya dan kesemua pendatang China. Dia kemudian menemui cinta baru bersama pemilik bar, Lily. Berdasarkan kepimpinan Steelhead, masyarakat Cina membina komuniti dan kuasa mereka dengan aktiviti yang tidak sah menurut undang-undang untuk meningkat ‘kualiti’ kehidupan mereka. Namun secara tidak sengaja, Steelhead ingin kembali ke pangkal jalan dan sudah tiba masanya dia pulang ke kampung halamannya. Namun segala-galanya sudah terlambat

Pelakon: Jackie Chan, Naoto Takenaka Daniel Wu, Chin Kar-lok, Xu Jinglei, Fan Bingbing, Masaya Kato Jack Kao, Yasuaki Kurata, Lam Suet, Kenneth Low, Kenya Sawada Paul Chun, Teddy Lin, Wong Wai-Fai.

KONSERT KIM JUNG-EUN’S CHOCOLATE
Genre: Konsert (Korea)
Konsert Kim Jung-Eun’s Chocolate, sebuah program muzik yang diacarakan oleh pelakon terkenal kim jung Eun yang akan menampilkan persembahan secara langsung barisan artis popular Korea serta bintang-bintang yang baru menyinar. Chocolate merupakan bual bicara muzikal yang mana penonton akan melihat penyanyi beraksi termasuklah selebriti lain seperti pelakon dan ahli sukan. Kim Jung Eun juga akan berbual-bual bersama tetamu sebelum melakukan persembahan. Ini akan memberikan penonton ruang untuk lebih mengenali artis kesayangan mereka.

Raavanan (1)

RAAVANAN
Genre: Film
Bahasa: Tamil
27/12/10
Raavanan mengisahkan Raavan yang menunggu peluang untuk membalas dendam terhadap Ram, seorang pegawai polis yang bertanggungjawab terhadap kamatian adik perempuannya. Pada masa yang sama Ram telah berkahwin dengan bekas kekasihnya Janaki. Tapi sehari selepas perkahwinannya, Raavan menculik Janaki dan melarikannya. Kemudian Janaki menyedari siapakah Ram sebenarnya dan jatuh cinta terhadap Raavan. Raavan Vikram akhirnya tewas di tangan Ram Prothvi. Namun Ram gagal mendapatkan semula Janaki yang ingin bersama Raavan.

Veeraiyya atau Veera, seorang yang berpewatakan jahat telah menguasi seluruh Vikramasingapuram. Keseluruhan kawasan ini merupakan wilayahnya dan polis tidak terikat langsung dengan undang-undang dan keadilan. Deva, seorang polis yang jujur cuba untuk meruntuhkan kekuasaannya. Kemaraan ini menyebabkan adik perempuan Veera dan bermula siri membalas dendam. Isteri kepada Dev, Raghini diculik dan membuka seterusnya episode membalas dendam yang penuh emosi dan drama .

Pelakon: Vikram, Aishwarya Rai, Priyamani, Prithviraj, Prabhu, Karthik, Munna, Ranjitha.

josh groban

JOSH GROBAN AWAKE LIVE
Genre: Konsert
27/12/10

Josh groban amat terkenal diseluruh dunia dengan pengaruhnya sebagai penyanyi pop dengan kesempurnaan lirik baritonnya. Groban menyerlah pada tahun 2001 dengan pencapaian 5x platinum diikuti pada tahun 2003 dengan 5x-platinum Closer dan 2x-platinum Awake pada tahun 2006. Awake Live menampilkan pemenang Anugerah Grammy ini membuat persembahan sehingga kehabisan tiket konset di Energy Solution Arena, Salt Lake City dengan jumlah penonton dianggarkan seramai 15,000 orang pada 28 Ogos 2007. Awake Live boleh diangkat sebagai sebuah Adult Cotemporary paling popular zaman ini. Lebih daripada itu, Awake Live merupakan persembahan penyanyi antarabangsa pertama yang ditayangkan di layar perak.

NEW POLICE STORY
Genre: Filem
Bahasa: Mandarin
27/12/10
Kisah dimulakan dengan sekumpulan penjahat yang kaya dan sering melakukan jenayah dan mencabar pihak polis untuk menangkap mereka dengan selamat. Ketua kumpulan ini, Lue berjaya memikat Inspektor Kanan Wing dengan helahnya. Pasukan Wing telah dihapuskan termasuklah abang teman wanitanya, Hong. Teman wanitanya Hoi Yee juga tidak boleh menghentikan tabiat jahat dan perangai kaki botolnya.

Kehadiran Frank sebagai pasangan baru Wing amat mengejutkan setelah menyedari dalam keadaan mabuk dan putus asa tanpa melakukan sebarang aksi. Frank bertekad untuk membantu bekas idolanya kembali beraksi. Bersama dengan polis Sasa mereka bertemu dengan geng yang ketagih dengan X-Games dan permainan video online. Para pembunuh berdarah dingin ini kembali ke pasukan pembunuhan polis untuk sebuah permainan video online mengerikan. Sehinggalah Sasa, memainkan peranannya untuk memilih langkah selanjutnya yang berbahaya.

Filem ini memenangi beberapa anugerah di Golden Horse 2004 untuk Pilihan Penonton, Pelakon Pembantu Terbaik, Kesan Visual Terbaik dan Aksi Koreografi Terbaik

Pelakon: Jackie Chan, Nicholas Tse, Charlie Yeung, Daniel Wu, Charlene Choi, Dave Wong, Hayama Go, Terence Yin, Yu Rongguang, Coco Chiang, Andy On, Liu Kai-Chi, John Shum, Ken Lo

RENDANG TOK WAN
Genre: Telefilem
Bahasa: Melayu

Tayangan Perdana: 27 Disember 2010, 4.00 petang
Tok Wan merupakan seorang wanita murni dan tinggal di sebuah pekan dan memiliki gerai makanann dan menjual rending yang sangat popular. Gerai ini juga menjadi tempat orang ramai untuk berkumpul untuk minum dan bergosip. Jirannya, Lijah dan Limah sering mengecohkan keadaan dengan menunjuk-nunjuk kekayaan sehinggalah suami mereka memotong elaun bulanan mereka. Alicia tukang eletrik, Ah Chong budak penghantar dan beberapa yang lain mempengaruh dua jiranya ini untuk mendesak Tok Wan untuk berkongsi resepi dan memulakan perniagaan untuk mendapatkan duit dengan cepat. Untuk menamatkan persaingan mereka, Tok Wan berkongis resepi itu tetapi dengan ramuan yang tidak mencukupi. Ini menambahkan lagi permusuhan mereka dan menyebabkan berlakunya adegan sabotaj. Akhirnya, Tok Wan Sudi untuk membantu mereka tetapi dengan syarat satu yang perlu dipatuhi

Pelakon: Halimah, Ah Chong (Sweet Child), Nadia (AF 6), Tania Zainal, Amiza Adnan, Sulaiman Yasin, Imuda, Jihan (Raja Lawak), Ketampi Raja Lawak, Haziq, Alicia, Amarjit, Jonathan Lim, Hafiz, Yus, Ning Baizura

ANDRE RIEU AT SCHONBRUNN, VIENNA
Genre: Konsert
27/12/10
Sebuah konsert bersama Andre Rieu di padang berdepan dengan emperial Hofburg di tengah kota Vienna sememangnya amat mengasyikkan. Program ini menampilkan komposisi terhebat daripada komposer terbaik Vienna berlatarbelakangkan pemandangan indah.

3 idiots

3 IDIOTS
Genre: Filem
Bahasa: Hindi
27/12/10
“Three idiots’ mengisahkan kelucuan dua sahabat Madhavan dan Sharman Joshi yang sedang dalam misi mencari kawan mereka, Rancho yang hilang. Di kolej, mereka bertiga merupakan rakan satu asrama. Rancho dulu merupakan seorang yang berfikiran terbukayang sentiasa mengeluarkan idea-idea yang bernas tetapi sering bertelagah dengan mentor yang zalim dan kejam bernama Viru Sahastrabudhhe. Pada suatu hari, Rancho lenyap selamanya dan mengejutkan kawan-kawannya dan kekasihnya Pia. Dua rakan mereka menanamkan azam untuk mencari Rancho dan memulakan perjalanan mencari rakan mereka yang hilang melalui perlbagai situasi yang menakjubkan. Antaranya mereka telah merosakkan majlis perkahwinan dan pengebumian menjadi huru hara. Perjalananan ini juga mendekatkan mereka sebagai seorang sahabat setelah melalui pelbagai dugaan yang melucukan. Mampukah mereka menemui Rancho, sahabat yang banyak mengubah kehidupan mereka dan menjadi inspirasi mereka untuk berfikir di luar kebiasaan dan menjadi seorang yang kreatif?

Pelakon: Aamir Khan, Kareena Kapoor, R. Madhavan, Sharman Joshi, Boman Irani, Omi Vaidya, Parikshit Sahni, Javed Jaffrey, Mona Singh, Sanjay Lafont, Rahul Kumar, Amardeep Jha, Farida Dadi, Jayant Kripalani and Arun Bali.

GIRLS ALOUD TANGLED UP LIVE FROM O² 2008
Genre: Konsert
28/12/10
Tangled Up Tour merupakan konsert bergerak kali keempat oleh kumpulan pop British, Girls Aloud untuk menyokong kehadiran album keempat mereka, Tangled Up. Konsert bergerak ini dimulakan dengan pengumuman bahawa mereka akan pergi ke serata United Kingdom dan Ireland pada November 2007. Menyokong album Tangled Up mereka, konsert ini menampilkan persembahan hebat selama dua jam. Dimulakan dengan aksi ‘terbang’ diikuti dengan lagu dari album pertama, “Sexy No No No…” Mereka menambahkan lagi daya penarik pada lagu tersebut dengan lari daripada versi asal lagu tersebut diselang selikan dengan sentuhan jazz hingga ke Biology dan nyanyian Trick Me daripada Kelis sehinggalah Control Of The Knife. Dengan empat bahagian persembahan yang hebat ini, setiap satunya menggunakan pakaian yang berlainan, Girls menyampaikan dengan baik setiap lagu klasik mereka dan lagu kesukaan peminat daripada album mereka, Tangled Up.

michael buble

MICHAEL BUBLE CAUGHT IN THE ACT
Genre: Konsert
27/12/10
Penyanyi Kanada yang berkarisma dengan ini menerima pencalonan Grammy menerusi album Caught in the Act untuk Best Traditional Pop Vocal. Michael menyanyikan lagu klasik termasuklah lagu hits nombor satunya, “Home”. Dia menyertai Josh Groban sebagai penghibur undangan disamping Chris Botti dan Laura Pausini. Buble juga mendendangkan lagu persis Sintara seperti “Feeling good” dan “Can’t Buy Me Love,” and berduet bersama penyanyi Italia Laura Pausini dengan alunan “You’ll Never Find Another Love Like Mine”. Inilah persembahan kegemaran semua penonton pelbagai lapisan generasi, penghibur yang menggunakan keseluruhan pentas dengan persembahan terbaiknya dalam carta Contemporary Jazz and Adult Contemporary untuk tahun 2005.

David Foster0002

HIT MAN: DAVID FOSTER AND FRIENDS
Genre: Konsert
27/12/10
David Foster, penulis lagu lagenda, penerbit dan maestro kepada banyak bintang ternama, telah menghasilkan beberapa muzik terbaik yang dikenali di serata dunia sepanjang lebih tiga dekad kariernya. Bagi meraikan pencapaian luar biasanya ini, beberapa nama besar dalam muzik kontemporari berkumpul untuk sebuah konsert pada satu-satunya malam yang menampilkan hits nombor 1, lagu – lagu terbaik dan pelbagai lagu oleh beberapa individu yang mewarisi muzik yang diterbitkan David Foster. Foster merupakan salah satu tokoh yang paling berpengaruh pada lewat 20an an dan abad ke-21 dalam industri rakaman Amerika dalam membantu dan mencipta juga membentuk kerjaya nama-nama besar seperti Celine Dion, Michael Buble, Kenneth “Babyface” Edmonds, Josh Groban dan Boz Scaggs. Penyanyi-penyanyi ini akan muncul bersama ramai yang lain sebagai penghormatan kapada dirinya . Menjadi perhatian pastinya Blake Shelton untuk “Wildflower”, Katherine McPhee untuk “Somewhere”, Babyface Edmonds dan Kevon Edmonds untuk “I Swear” dan gabungan penyanyi-penyanyi ini untuk “Got to be Real”.

TIRAMISU (TV3)
Tarikh Tayangan : 27 Disember 2010
Hari Tayangan : Isnin hingga Khamis,
Masa Tayangan : 6.30petang
Episode: 28 episod
Pelakon: Sharifah Amani, Pierre Andre, Tania Hudson, Zain Ruffedge dan Sheila Mambo
Sumber : Budiey.com
Sharifah Amani

Sinopsis Tiramisu (TV3)

Menyusuli “SERIBU KALI CINTA”, slot AKASIA bakal menayangkan sebuah lagi siri drama romantis, TIRAMISU lakonan hebat Sharifah Amani, Pierre Andre, Tania Hudson, Zain Ruffedge dan Sheila Mambo mulai 27 Disember 2010, setiap hari Isnin hingga Khamis jam 6.30petang.

TIRAMISU mengisahkan cinta antara dua insan yang sudah berkawan rapat di zaman sekolah, Melur (Sharifah Amani) dan Dani Mirza (Pierre Andre). Walaupun Dani seorang pelajar lelaki yang popular dan diminati oleh ramai pelajar perempuan tetapi Melur yang baru berpindah ke sekolah tersebut tidak meminati Dani seperti pelajar lain. Ini membuatkan Dani ingin mendampingi Melur dan berkenalan dengannya.

Sebenarnya, Melur mempunyai masalah keluarga kerana abang iparnya seorang kaki judi. Malah, Melur sering diganggu oleh pemiutangnya dan Dani telah menyelamatkannya. Sejak itu, Melur dan Dani mula berkawan. Terdapat keserasian antara Melur dan Dani tetapi mereka tidak memikirkan soal cinta kerana usia masih muda.

Dani menyimpan cita-cita untuk menjadi seorang Chef Pastry walaupun ibunya, Puan Gai (Sheila Mambo) mengharapkannya menjadi seorang peguam yang berjaya. Melur sentiasa memberi sokongan kepada Dani dan mencadangkannya supaya memujuk ibunya dengan membuatkan kek Tiramisu. Akhirnya, Puan Gai mengalah dan menyokong cita-cita Dani.

Sebelum Dani menyambung pelajaran ke London, Dani berjanji sekiranya mereka masih bujang pada usia 28 tahun, dia mahu mengahwini Melur. Melur terharu. Mula-mula, mereka masih berhubung melalui emel. Lama-kelamaan, mereka terputus hubungan dan membawa haluan kehidupan masing-masing.

Beberapa tahun kemudian, Dani telah kembali ke tanah air sebagai Pastry Chef terkenal di London. Dani bercadang untuk membina empayar di Malaysia. Selain itu, Dani juga mahu mencari Melur namun kecewa kerana Melur telah berpindah. Lyana (Tania Hudson) yang meminati Dani sejak zaman persekolahan masih terpikat dengannya dan menaruh harapan supaya Dani akan jatuh cinta dan mengahwininya suatu hari nanti.

Dani dan Melur pernah berselisih beberapa kali tetapi tidak pernah bertembung muka. Suatu hari, Dani terserempak Melur bersama seorang budak perempuan, Ayesha (Mia Sara Nasuha). Dia berasa kecewa kerana menyangka Melur telah berkahwin. Sebenarnya, Melur berkorban untuk keluarganya selepas kakaknya bercerai dan bekerja di Singapura.
Pierre Andre
Sejak itu, Melur bekerja di kedai bunga dan menjaga anak saudaranya, Ayesha. Walaupun Dani dapat tahu bahawa Melur masih bujang tetapi Faris (Zain Ruffedge) tidak pernah berputus asa untuk memikat hati Melur telah mengaku dirinya sebagai teman lelaki Melur. Sekali lagi, Dani memilih untuk mengundur diri.

Masih adakah jodoh untuk Melur dan Dani? Apakah yang akan terjadi kepada mereka? Jangan lupa saksikan TIRAMISU di slot AKASIA mulai 27 Disember 2010, setiap hari Isnin hingga Khamis jam 7.00malam, hanya di TV3.



OST Tiramisu – Susun Silang Kata (Aizat )
Aku ingin bermimpi denganmu
Ke awana untuk teman bintang bulan
Kerananya lebih terang sinarnya
Dengan kehadiran kau dan aku

Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Tak pernah aku sangka ada

Asingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu

(korus)
Kau umpama susun silang kata
Yang terakhir untukku
Sekian lama ku mencari
Rupa-rupanya di depanku
Hidup ini tak bererti
Jika tiada cinta di hati
Untuk terus ku teguh berdiri

Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Tak pernah aku sangka ada

Asingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu

(ulang korus)

Dan tak kira apapun
Yang terjadi dalam mimpiku
Usahlah ia berakhir
Tanpaku memilikmu

(ulang korus 2x)

BUTTERFLY S (TV8)
TARIKH SIARAN: 26 DISEMBER 2010 & 2 JANUARI 2011
HARI: SETIAP AHAD
MASA: 10.00 MALAM
EPISOD: 2
BAHASA: INGGERIS
SUMBER : BUDIEY.COM

Ainul Aishah

Sinopsis Butterfly S (TV8)

Dilahirkan dengan tanda rama-rama dan huruf S pada belakang bahunya, Ira seorang mahasiswa berusia 20 tahun mempunyai kuasa luar biasa. Walaupun Ira sudah mengetahui kemampuan beliau yang boleh membaca fikiran orang lain diawal usia 7 tahun, Ira sering ditertawakan oleh rakan-rakannya dan sering dianggap seorang yang pelik. Ira selalu menyendiri untuk mengelak dirinya dari ditertawakan oleh rakan-rakan yang lain.

Setelah melanjutkan pelajaran ke universiti, Ira berkawan dengan Ema yang merupakan rakan sebiliknya. Setelah kedua-duanya menjadi rakan karib, Ira menjadi bimbang apabila mengetahui Ema menyukai Razin yang merupakan pelajar nakal di universiti mereka. Ketika Ira sedang tidur, dia telah mendapat suatu petanda tentang satu serangan kejam terhadap seorang wanita dan yakin bahawa Razin mempunyai kaitan disebalik serangan tersebut.

Ira cuba menjauhkan Ema daripada Razin sementara beliau berusaha untuk menyelesaikan misteri terbabit. Semakin lama Ira menyiasat, beliau semakin tertarik dan mula menyimpan perasaan kepada Razin.

Dari masa ke semasa, Ira mula mendapat imbasan kematiannya sendiri. Sejauh mana kuasa luar biasa Ira akan membawa dirinya pergi? Apakah kaitan tanda lahir Ira dengan kematian beliau sendiri? Berjayakah Ira menyelesaikan misteri serangan kejam itu sebelum beliau bertemu dengan nasibnya sendiri?

Butterfly S pasti akan membuat anda tidak berganjak dari kaca TV anda kerana jalan ceritanya yang cukup menarik. Saksikan Ainul Aishah yang akan menghidupkan watak Ira, Isma Hanum yang akan memegang watak Ema sebagai rakan karib Ira disamping Azma Yusoff sebagai Razin dan Fairil Emran sebagai Nordin.

Saksikan Butterfly S yang akan ditayangkan pada 26 Disember dan 2 Januari 2010. Siri ini akan menemui anda setiap Ahad jam 10.00 malam secara eksklusif di 8TV.

FILEM: Fair Game
ARAHAN: Doug Liman
PELAKON: Naomi Watts, Sean Penn and Sonya Davison
GENRE: Aksi drama
TAYANGAN: 16 Disember 2010
ULASAN: Amirul Haswendy Ashari
SUMBER: Harian Metro
Fair Game
Sinopsis Dan Ulasan Fair Game

SAAT menonton sebahagian besar filem yang diadaptasi daripada kisah benar yang berlaku pada ejen perisik CIA bernama Valerie Plame ini, penulis agak skeptikal pada mesej yang cuba disampaikan pengarahnya, Doug Liman. Adakah ia satu lagi filem yang cuba mengetengahkan isu pengganas dan agama yang pernah ditonjolkan dalam kebanyakan filem Hollywood? Lebih-lebih lagi tatkala latar bandaraya Kuala Lumpur, Nigeria dan Iraq dijadikan lokasi perisikan CIA mencari pengganas.

Jika diimbas kembali, ia memang tidak mustahil ekoran kebanyakan filem mereka sering menggambarkan sudut pandang dari kaca mata barat yang bersifat propaganda. Tapi selepas menonton keseluruhan plot rakaman semula pendedahan bekas ejen itu, penonton pasti tersentuh pada mesej keamanan yang terselit secara metafora.

Biarpun plot penceritaannya tampak berat, ia sebenarnya membawa mesej yang ‘panas’ kepada Amerika Syarikat (AS) terutamanya golongan pemimpin di Rumah Putih. Pengarah dan penulis lakon layar bijak menggunakan isu pasca peperangan di Iraq dan senjata nuklear yang digembar-gemburkan pihak berkenaan untuk diterjemahkan ke layar lebar.
Fair Game
Malah pemilihan kisah benar ejen terbabit yang menjadi mangsa percaturan politik di negara Uncle Sam itu bagai kena pada batang hidung sesetengah individu di sana. Mungkin agak basi untuk isu berkaitan peperangan, pengganas, senjata nuklear dan Saddam Hussein dijadikan sub-plot, Fair Game boleh didefinisikan sebagai filem yang menjawab banyak persoalan berkaitan isu berbangkit selepas pemerhatian jangka masa panjang.

Lebih memberi kesan mendalam tatkala penampilan dua pelakon besar Hollywood, Sean Penn dan Naomi Watts yang berjaya membawa watak Joe Wilson dan Valerie Plame yang menghadapi tekanan daripada Rumah Putih. Secara jelas, lontaran rasa Sean Penn memang tidak dapat disangkalkan. Pembawaan Joe yang bersifat agresif untuk berjuang menegakkan kebenaran tidak pernah lekang dalam hidupnya.
Fair Game
Segalanya bermula apabila status Valerie sebagai ejen CIA didedahkan pegawai atasan Rumah Putih kepada pihak media selepas suaminya menulis di dalam The New York Times pada 2003 mengenai pihak pengurusan Presiden Bush yang memanipulasi maklumat senjata pemusnah di Iraq.

Joe dan Valerie yang turut terbabit dalam operasi penyiasatan berkaitan senjata yang dikatakan wujud di negara Teluk itu percaya maklumat yang dikumpul mereka dimanipulasi pihak tertentu untuk teruskan tujuan perang ke atas Iraq.

Sekiranya penonton mengikuti perkembangan semasa dunia berkaitan isu politik yang melanda kedua-dua negara berkenaan dalam tempoh dua dekad ini, pasti banyak isu berkaitan berjaya dirungkai. Bagi penulis sendiri, ia satu usaha yang berjaya menyentuh isu sensitif secara adil tanpa perlu menuding salah kepada mana-mana pihak.
Fair Game
Daripada segi teknikal, penonton pasti kurang senang dengan teknik kerja kamera yang sentiasa bergerak hingga mampu memeningkan kepala. Walaupun ia bertujuan untuk mewujudkan unsur rakaman realiti, ia mungkin agak keterlaluan apabila diterjemahkan ke layar lebar yang nisbah keluasannya lebih besar.

Secara jelas, filem ini adalah naskhah yang mungkin membosankan sesetengah pihak yang kurang faham dengan isu berbangkit. Tapi ia berbaloi ditonton sebagai naskhah yang menjentik pemikiran kita. Bak kata pepatah Inggeris ‘jangan menilai buku pada kulitnya’.

Followers

My Ping in TotalPing.com Related Posts with Thumbnails

Dapatkan post updates terbaru via Facebook. Hanya Click LIKE Button dibawah

?

 
Copyright 2010 PEREKA CERITA